Istovremeno 14 pacijenata dobilo upalu: Provjerili smo stanje u Bolnici ‘Srbija’

Vijesti 27. mar 202319:08 0 komentara
N1

14 pacijenata podvrgnutih zahvatu operacija katarakte u istom danu u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, dobilo je infekciju. Uzrok komplikacija nakon operacije još uvijek nije poznat.

U Bolnici “Srbija” saznajemo da je u jednom danu kataraktu operisalo 20 pacijenata. Kod 14 od 20 pacijenata, došlo je do problema nakon operacije.

Svih 14 pacijenata koji su nakon operacije katarakte dobili upalu unutrašnjosti očne jabučice, osjećaju se dobro, i ne bi trebali imati dodatne komplikacije nakon terapije kojoj su zbog infekcije podvrgnuti, navode iz ove udravstvane ustanove.

Direktor Bolnice Srbija, Nebojša Šešlija, priča nam da se problem dogodio u subotu.

“Uočene su određene komplikacije kod 14 pacijenata, tako da je naša intrahospitalna komisija reagovala, uzela uzorke, briseve, i krenula u istraživanje mogućeg problema. Radi se, u principu, o određenoj infekciji oka, naša intrahospitalna komisija zasjeda, radi, date su analize na mikrobiologiju. Čekamo potvrde rezultata”, rekao nam je.

Operacije je radio ljekar iz Beograda, koji je već tri godine spoljni saradnik Bolnice ‘Srbija’. Uzrok infekcija još uvijek nije poznat. Sve će biti jasnije u narednih 7 do 10 dana.

Ono što je najvažnije – pacijenti su izliječeni, ističe Šešlija, iako će neki ostati hospitalizovani i narednih dana.

Higijenske uslove koje su dobili useljenjem u novi objekat 2018. godine, direktor ove zdravstvene ustanove ocjenjuje kao besprijekorne. Razgovarali smo i sa članovima porodica trenutno ili nedavno hospitalizovanih na drugim odjeljenjima.

“Iz ličnog iskustva – predivni su, otac mi je tu skoro ležao… od doktora sestara, svi su na svom mjestu… Sad je tu hospitalizovan moj rođak”, govori nam jedan od anketiranih.

“Ovdje sam operisana prije 20 godina, slijepo crijevo… porođena ovdje, sve predivno imam da kažem, muž mi je sad ovdje u bolnici, ljubazni su”, ističe nam još jedna sagovornica.

Ipak, za povoljan ishod nakon operacije, potrebno je više od dobrog utiska o higijeni i ljubaznosti. S obzirom na to da je veliki broj onih koji su nezadovoljni zdravstvom u državi, generalno, činjenica da u istom danu operacije rezultiraju infekcijama kod većeg broja pacijenata, za mnoge je uznemirijuća.

Više o iskustvima građana u priči Ivane Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!