Istraživanje: Građani najviše vjeruju medijima i vjerskim institucijama

Vijesti 26. maj 202215:47 2 komentara
N1/Ilustracija

Fondacija Friedrich Ebert Stiftung u BiH i Udruženje BH novinari proveli su istraživanja o medijskim slobodama u BiH iz perspektive građana.

Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 500 građanki i građana iz cijele BiH, u periodu od 20. marta do 5. aprila 2022.

Glavna istraživačka pitanja su se odnosila na mišljenje građana o nivou medijskih sloboda i poštivanju prava novinara u BiH, prepoznavanje političkih uticaja i pritisaka na medije, glavne prepreke slobodnom novinarstvu, te na povjerenje građana u različite vrste medija, uključujući i to koji su mediji ključni izvori informacija za građane i koliko javni medijski servisi ispunjavaju informativne potrebe građana i druge obaveze prema bh. javnosti.

Rezultati istraživanja pokazuju da građani/ke BiH najviše vjeruju medijima (80%) i vjerskim institucijama (70% ispitanika), dok skoro dvije trećine ispitanika smatra da političke partije i političari imaju najveći uticaj na medije i medijske slobode.

Svaki deseti ispitanik smatra da napad na novinara može biti opravdan, što je za 15% manje u odnosu na rezultat dobijen 2021. godine, dok nasilje prema novinarima opravdava veći broj anketiranih građana Federacije BiH nego Republike Srpske.

Istraživanje o temi medijskih sloboda i zaštiti novinara u BiH, FES i BHN provode kontinuirano od 2009. godine, a rezultate tradicionalno predstavljaju na Svjetski dan slobode medija, kako bi među medijskim profesionalcima potaknuli interprofesionalnu debatu o javnoj odgovornosti medija i zaštiti ključnih vrijednosti slobodnog novinarstva, navodi se u saopćenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare