Ivanić: Imamo dokaze koji bi čak mogli poništiti izbore u Republici Srpskoj

Vijesti 04. okt 202216:54 5 komentara
Mladen Ivanić u Danu uživo
Mladen Ivanić u Danu uživo

Mladen Ivanić, bivši član Predsjedništva Bosne i Hercegovine jedan je od učesnika Međunarodnog foruma koji se održava u Sarajevu u vremenu intenzivnih kontroverzi oko izbora. Poručio je, između ostalog, da postoje dokazi koji bi mogli poništiti izbore u entitetu Republika Srpska.

Ivanić će, zajedno sa ostalim gostima večeras govoriti o tome hoće li ovi izbori dovesti do još većeg zastoja u funkcionisanju države i kako međunarodni zvaničnici mogu pomoći BiH da konačno izađe iz paralize.

Govoreći o izborima rekao je da kada je riječ o državnom nivou nema velikih izmjena.

“Jedina promjena je Denis Bećirović umjesto Bakira Izetbegovića i ukoliko se zadrži na kursu njegovih poruka neće doći do promjena jer smatram da u nekim situacijama zna biti grublji od Izetbegovića. Željka Cvijanović nije osoba koja donosi odluke, već njih donosi Milorad Dodik. Zbog istog sastava zajedno sa HDZ-om i SDA i dalje ćemo imati istu priču – stagnaciju konflikte. Ono što je važno istaći je rezultat Jelene Trivić koji je jako dobar i ja sam impresioniran. Ona je bila jako snažan i dobar kandidat. Vjerujem da je na dan izbora bilo jako puno nepravilnosti posebno nakon 23:00 sata kada je Milorad Dodik shvatio da bi mogao izgubiti. Posmatrači su uklonjeni sa izbornih mjesta. Imamo nelogičnih podataka. Vidjet ćemo šta će Izborna komisija reći, a imamo dokaze koji bi mogli čak i poništiti izbore u RS”, naveo je Ivanić.

Kako je rekao, da se čak ne desi da izbori budu poništeni, Dodik je, kaže, pobijedio sa jako malom razlikom u glasovima.

“I mislim da je on politički izgubio i da je njegov kredibilitet narušen. I to je poruka za njega – da je njegovo vrijeme prošlo. Vidjet ćemo ako Izborna komisija donese druge odluke ja nisam siguran da bi politički mogao preživjeti novi ciklus. U vezi s odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta ne znam da li je dobro 27 godina nakon rata da imamo visokog predstavnika koji donosi čak izmjene Ustava”, poručio je Ivanić.

Večeras od 20:00 sati na N1 pratite Međunarodni forum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare