Ivanić za N1: Ništa od sankcija Dodiku, glasaćemo za ukidanje akciza

Dan uživo 08. mar 202218:08 > 20:05 0 komentara
N1

Počasni predsjednik PDP-a i bivši član Predsjedništva BiH gostovao je u Danu uživo.

Kakav je vaš stav o pismu Željka Komšića za brzi prijem BiH u EU? 

“Mislim da je sve što nas približava EU pozitivno. Nadam se da su se ovaj put usaglasili sva trojica. Sumnjam da će se nešto brzo po tom pitanju desiti.

Od sankcija Dodiku danas neće biti ništa, očekujem osudu, Evropski parlament ne može uvesti sankcije. Ja sam protiv sankcija iako se one uvode Dodiku.  Mislim da traju dva procesa, jedan je prijetnja sankcijama, a druga je neka vrsta ponude da se vrate u institucije i da se sve zaboravi”.

Mnogo se govori kako je naredno žarište BiH, plašite li se tih scenraija?

“Ne previše, ne mislim da je ovdje uopšte moguće da dođe do sukoba, prije da, sada u novim okolnostima ne. Evropska Unija će biti mnogo prisutnija, a SAD i Rusija će ispipavati mišiće negdje drugo. Sukob ne očekujem jer ne vidim kako bi se mogao odvijati. Mislim da će doći do neke vrste ignorantskog odnosa prema Rusiji kada je u pitanju Savjet za implementaciju mira. Visoki predstavnik će dobiti veće ovlasti”, kazao je Ivanić.

Treba li ih izbaciti iz PIC-a?
“Ne, Rusija je zemlja koja je to potpisala, ali će doći do pokušaja ignorisanja političkih stavova, to da.”

Kakve interese Rusija ima ovdje? Mnogi će reći da je destabilizirajući faktor za BiH?

“BiH je bila u miru jer su iza Dejtonskog sporazuma bile sve velike sile, Rusija, SAD, EU, Hrvatska, Srbija, mi smo zadnji veliki uspjeh međunarodne zajednice, pa smo imali katastrofe tipa Sirije, Afganistana pa sada i Ukrajine. Ja sam sretan ako se velike sile slažu po pitanju BiH, a ne da se tuku preko nas.”

Jeli Rusija destabilizirajući faktor u BiH?
“Ne mislim da su igrali tu ulogu. Ja nemam namjeru da budem ničiji advokat. Nisam do sada čuo nijedan stav koji ide ka razbijanju BiH.

Mislim da će prava stabilnost ove zemlje biti kad ne bude OHR-a, pri kraju mandata 2007. bila je donesena odluka da se ugasi OHR. Onda se pojavio Haris Silajdžić i rekao BiH bez entiteta i Milorad Dodik koji je rekao nezavisna RS.”

Vaše polje je ekonomija, sutra je Parlament, razmatraće se ukidanje akciza, kakav je vaš po tom pitanju?

“Ja mislim da se to treba ukinuti i mislim da je to minimalna mjera kojom se može uticati na poskupljenje goriva, PDP-ovi poslanici ćeglasati za to. Jesam za tu mjeru, kao i za mjeru uvođenja dvostruke stope PDV-a, ali ne podržavam način na koji je to predloženo i mislim da je mogao biti daleko bolji. Mislim da je to malo licemjerno od SNSD-a, pretpostavljam da je sa partnerima dogovorio da se to ne podrži. Zašto je licemjerno? Zato što smo tri puta kao partija to predlagali u prošlosti i oni su to svaki put odbili.” rekao je Ivanić za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!