Iz BiH prisiljno udaljeni državljani Maroka, narušavali sigurnosnu situaciju

Vijesti 13. sep 202210:50 0 komentara
Služba za poslove sa strancima

Služba za poslove sa strancima danas je izvršila postupak prisilnog udaljenja dva državljanina Maroka, koji su nezakonito boravili u Bosni i Hecegovini. Oni su prije udaljenja bili smješteni pod nadzor u Imigracioni centar Službe, a prisilno udaljenje realizovano je komercijalnim letom sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

“Službenici obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima predmetna lica će pratiti do Maroka, gdje će biti predati nadležnim organima”, saopštili su iz ove službe.

Služba za poslove sa strancima
Služba za poslove sa strancima
Služba za poslove sa strancima

Napominju kako je Služba za poslove sa strancima u prethodnom periodu, jačajuči svoje kapacitete, organizovala obuku za službenike obezbjeđenja i pratnje iz oblasti provođenja prisilnog udaljenja, kako uz podršku FRONTEX-a, tako i uz podršku Joint Coordination Platform (JCP), te je prisilno udaljenje provedeno u skladu sa EU standardima i procedurama.

Naglašavaju kako su udaljene osobe prije smještaja pod nadzor u Imigracioni centar narušavala sigurnosnu situaciju u BiH, prekršajima iz oblasti javnog reda i mira, dok je jedna osoba bila presuđena za krivično djelo ubistva u pokušaju i izdržala je kaznu zatvora.

Služba će i u narednom periodu nastaviti sprovoditi prisilna udaljenja ilegalnih migranata iz Bosne i Hercegovine, te, kako je navedeno u saopštenju, odlučno se suprostavljati sigurnosnim izazovima i prijetnjama i davati puni doprinos sigurnosti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!