Iz Brisela još jednom poslata poruka: NATO savez računa na BiH

Vijesti 28. nov 202319:53 2 komentara

Situacija na Zapadnom Balkanu jedna je od tema sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Briselu. Sudeći prema izjavama zvaničnika iz Brisela, ali i u BiH, NATO s posebnom pažnjom prati dešavanja na Kosovu, ali i u Bosni i Hercegovini.

Josep Borrell iz Brisela poručuje da je Zapadni Balkan veoma važan za Evropsku uniju, te da su stabilnost, prosperitet i usklađivanje sa spoljnom politikom od suštinske važnosti.

“Moramo da zatražimo od ljudi u BiH da izbjegavaju bilo kakvo ponašanje koje vodi ka razdvajanju, već da udruže snage i iskoriste prednost ovog geopolitičkog trenutka kada proširenje postaje ključno pitanje za budućnost EU i budućnost država Zapadnog Balkana. dobro je EU povećati svoju saradnju sa NATOM svuda, a posebno na u okviru misija EULEX i ALTHEA“, rekao je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Zvaničnici NATO-a već su ranije danas potvrdili posvećenost održavanju sigurnog okruženja i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koja je važna i zemljama EU, kao i Sjevernoatlantskom savezu.

“Imamo prisustvo tamo, radimo zajedno sa Evropskom unijom. Snage EUFOR-a su u BiH. Prisutni smo na Kosovu. U svjetlu onoga što su povećane tenzije koje imamo u posljednjih nekoliko sedmica, dodali smo hiljadu vojnika našem vojnom prisustvu na Kosovu. Blisko ćemo sarađivati sa partnerima sa saveznicima u regionu kako bismo osigurali da učinimo sve što je moguće da smanjimo tenzije i spriječimo bilo kakvu eskalaciju sukoba”, rekao je Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a.

Ministar odbrane Republike Slovenije Marjan Šarec tokom posjete BiH istakao je da je najbolje da svi zajedničkim snagama otklone bilo kakve rizike o eventualnih sukoba, da bi BiH nastavila svoj put ka Evropskoj uniji. Njegov kolega iz BiH ističe da je NATO-ov “Paket pomoći jačanja odbrambenih sposobnosti OS BiH” veoma važan za jačanje Oružanih snaga BiH.

“NATO savez računa na BiH i BiH je interesantno područje NATO savezu i dva događaja koji slijede na najvišem nivou u narednoj godini održat će se u BiH. To je NATO simpozij i Partnerska kordinacijska konferencije. To je poslije NATO samita, drugi nivo”, rekao je Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine.

“Više puta smo naglasili da se o NATO integracijama neće razgovarati dok se o tome ne postigne konsenzus u BiH. Svi dobro znamo da je Dejtonski mirovni sporazum predvidio da se sve odlue donose u skladu sa dogovorom dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nama je jasno da srpski narod i Republika Srpska ne podržavaju NATO integracije, tako da ostajemo okrenuti ka saradnji”, kazao je zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović.

Zvali to NATO integracijama ili unapređenjem saradnje, prisustvo NATO-a u BiH doprinosi reformi sektora odbrane u kojoj učestvuju predstavnici oba entiteta, a poruke koje smo čuli iz Brisela, ali i Sarajeva pokazuju da NATO i Evropska Unija ne ignoriraju povećanje ruskog utjecaja u dijelovima BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare