EK: Zemlje koje žele bliže odnose sa EU trebaju pratiti stav po pitanju sankcija

Vijesti 28. feb 202212:38 > 13:16 1 komentar
N1

U toku je konferencija za medije Evropske komisije o trenutnim događajima u Evropu uslijed ruske invazije na Ukrajinu. Bilo je riječi o sankcijama za Rusiju, a iz EK su odgovorili i na pitanje reportera N1 o stavu EK prema činjenici da BiH i Srbija jedine nisu izrekle sankcije Rusiji od zemalja zapadnog Balkana.

Jedno od pitanja bilo je da li će se raditi na tome da se zabrani rad Sputnjika i sličnih medija koji i dalje djeluju u Srbiji?

Što se tiče vašeg drugog pitanja, dopustite mi da istaknem da trenutno radimo na praktičnim modalitetima kako osigurati da se ova odluka provede. Očigledno radi se o odluci koja se odnosi na teritoriju EU“, kazali su.

BiH i Srbija jedine nisu uvele sankcije Rusije, kakav je stav EK po tome?

Samo bih vas uputila na izjave HRVP-a od jučer o sastanku gdje je objašnjeno da će se pažljivo pratiti pozicije zemalja kandidata kada se radi o vanjskoj politici EU. Predsjednik je jasno istakao da se ovdje radi o prekretnici. Ono što je izloženo riziku jeste stabilnost Evrope i međunarodnog poretka i mira. Predsjednik Putin je imao izbor i odlučio je da ponovo uvede rat u Evropu. Naša prednost i snaga je u našem jedinstvu, zato su EU i partneri poduzeli snažne mjere kao podršku Ukrajini i sankcije protiv Rusije. Isto će učiniti i prema Bjelorusiji, zemlje kandidati kao što su Srbija od njih se očekuje da se pridruže odlukama EU kada su u pitanju sigurnosna pitanja“, istakli su i dodali:

Očekujemo od svih zemalja koje žele imati bliže odnose sa EU, da prate stav po pitanju sankcija“.

Dešavanja iz minute u minutu pratite na linku OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare