Iz FUCZ-a reagovali na izjave Nešića za N1: Nije nam preostalo ništa drugo…

Vijesti 08. feb 202312:124 komentara
F.Z./N1

Iz Federalne uprave Civilne zaštite jutros su reagovali na jučerašnje izjave ministra sigurnosti Nenada Nešića koji je, između ostalog, kazao da je Republička uprava civilne zaštite RS u ovom trenutku spremnija od Federalne uprave CZ.

“Pripadnici Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina – jedinica za urbano traganje i spašavanje – USAR tim, njih 42, sa medicinarima, potražnim psima i potrebnom opremom otišli su u Tursku kako bi pomogli stanovništvu nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju. Svi pripadnici ovog tima obučeni su i opremljeni za brzi odgovor u slučaju zemljotresa a uključit će se u raščišćavanje ugroženih područja, potrage za nestalim u ruševinama te pomoći civilnom stanovništu”, navode iz FUCZ.

Dodaju da su u ovakvim prilikama suvišni bilo kakvi neumjesni komentari, pa tako i onaj ministra Nešića.

U ovakvim prilikama suvišni su pa i neumjesni bilo kakvi komentari poput onog državnog ministra sigurnosti, kako je Republička uprava civilne zaštite sposobnija od Federalne uprave civilne zaštite, posebno ako dolaze nakon višesatnih razgovora, stalne komunikacije federalnog i državnog nivoa, kako nalaže i zakon i kako je bilo dogovoreno da krene jedinstvena pomoć prema Republici Turskoj.

Ne radi se, naime, ni o kakvom takmičenju ko je bolji u našem ukupnom sistemu zaštite i spašavanja u Bosni i Hercegovini, jer smo upućeni na izuzetno težak zadatak spašavanja ljudskih života u Republici Turskoj koja je pogođena nezapamćenom katastrofom – zemljotresom a uloga Ministarstva sigurnosti kao i Federalne uprave civilne zaštite prvenstveno mora biti u cilju zaštite i spašavanja ljudskih života“.

Nešić za N1 o pomoći Turskoj: Čeka se hitna sjednica Savjeta ministara BiH

Pojasnili su kako je tekla procedura sa dobijanjem dozvole za odlazak u Tursku, te dodaju da je “Republička uprava civilne zaštite otišla mimo dogovora i zakonskih procedura”.

Radi se o tome da je, nakon što je Vlada Federacije BiH zadužila Federalnu upravu civilne zaštite da hitno organizira upućivanje specijalističkih jedinica, odnosno spasilačkih timova u Republiku Tursku, FUCZ dostavila zahtjev Ministarstvu sigurnosti BiH na daljnje postupanje u pogledu donošenja odluke Vijeća ministara o upućivanju spasilačkih timova iz Bosne i Hercegovine (uključujući oba entiteta i Distrikt Brčko) u Republiku Tursku radi pružanja međunarodne pomoći. Čak je 07. 02. 2023. godine u Ministarstvu sigurnosti BiH održan i koordinacijski sastanak na kojem su prisustvovali i zamjenik ambasadora Republike Turske, predstavnici TIKA-e (Turska agencija za saradnju i koordinaciju) koji su obećali da će pružiti neposrednu pomoć prilikom odlaska na ovaj težak zadatak. Međutim, nakon 24-satnog čekanja na odluku Vijeća ministara BiH, koja još uvijek nije donesena, Republička uprava civilne zaštite je, mimo dogovora i propisanih zakonskih procedura, uputila svoje spasioce avionom iz Banja Luke direktno u Ankaru“.

Nama iz Federacije BiH, nije preostalo ništa drugo nego da sami organizujemo odlazak naših timova koji su već bili u pripravnosti da krenu za Republiku Tursku.

Prema tome, zbog javnosti i istine, izražavamo neslaganje sa provedenim aktivnostima na nivou Bosne i Hercegovine, ali nismo u situaciji da postavljamo pitanja ko je koga preduhitrio, nego smo jučer poslali pripadnike naših specijaliziranih jedinica kopnenim putem prema Turskoj jer je u pitanju spašavanje ljudskih života, dok je druga grupa naših spasilaca rano jutros avionom otišla za Tursku.

Federacija BiH nastavit će provoditi aktivnosti na organizovanju i upućivanju pomoći područjima pogođenim zemljotresom...”, dodali su iz FUCZ-a u reakciji na izjave ministra Nešića za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar