Iz GP BiH za N1: Zatekli smo ilegalne migrante u prelasku granice, rekli su nam za tragediju na Drini

Vijesti 26. aug 202409:39 0 komentara
N1

Tijela ukupno 12 osoba pronađena su dosad u Drini gdje se u četvrtak prevrnuo čamac koji je prevozio ilegalne migrante. Pretpostavka je da je u čamcu bilo ukupno tridesetak osoba. Za N1 su se oglasili iz Granične policije Bosne i Hercegovine pojasnivši detalje cijelog događaja.

Policijski službenici Jedinice granične policije Zvornik na području opštine Bratunac u mjestu Orlica, obavljajući poslove u nadzoru državne granice u nezakonitom prelasku državne granice zatekli 15 nepoznatih lica afro-azijskog porijekla koja su čamcem preko rijeke Drine, od strane nepoznatog lica, prebačeni na teritoriju BiH“, kazali su iz GP BiH za N1.

Pronađeno tijelo dvanaestog migranta koji je nastradao u Drini

Kako dodaju, obaviješteni su službenici GP Ljubovija u Srbiji kao i službenici MUP-a RS PS Bratunac.

Od navedenih lica koja su zatečena u nezakonitom prelasku državne granice policijski službenici saznali su da je prilikom prebacivanja prethodne grupe migranata, iz nepoznatih razloga, došlo do prevrtanja čamca i da su isti završili u rijeci Drini. O navedenom događaju i saznanjima upoznati su službenici Stanice granične policije Ljubovija u Republici Srbiji, kao i službenici MUP-a Republike Srpske PS Bratunac koji su uputili patrole na mjesto događaja radi eventualnog lociranja i spašavanja lica koja su ispala u rijeku Drinu, prilikom prevrtanja čamca“.

U vezi navedenog događaja, kontaktiran je dežurni tužilac Tužilaštva BiH, koji je upoznat o navedenom događaju i saznanjima te se po uputama istog poduzimaju mjere i radnje na dokumentovanju krivičnog dijela „Krijumčarenje ljudi“ iz Krivičnog zakona BiH.

Od saznanja za događaj, kontinuirano se vrši pretraga lijeve obale rijeke Drine od strane policijskih službenika JGP Zvornik, MUP-a RS PS Bratunac i Vatrogasne jedinice Bratunac, a također i sa druge strane rijeke Drine od strane službenika MUP Republike Srbije. Do petka je pronađeno deset tijela utopljenika u rijeci Drini, od čega na teritoriji BiH 2 lica, a na teritoriji Republike Srbije 8 lica“.

Još dodaju da je 15 muškaraca koji su zatečeni u nezakonitom prelasku granice predati Službi za poslove sa strancima u Bijeljini.

Nakon poduzetih mjera i radnji iz nadležnosti Granične policije BiH, 15 lica muškog pola koja su zatečena u nezakonitom prelasku državne granice, prema izjavama državljani Sirije (11), Egipta (3) i jedan Maroka, uz asistenciju službenika IOM-a i u pratnji radnika Centra za socijalni rad predata su službenicima Službe za poslove sa strancima, TC Bijeljina“, navode iz GP BiH.

U Drini se utopilo više desetina migranata u proteklim godinama

Podsjećamo, tijelo dvanaestog migranta koji se utopio je pronađeno u subotu u mjestu Tegare kod Bratunca.

Inače, u Drini, u proteklih nekoliko godina, utopilo se više desetina migranata. Sve je više onih koji su žrtve tzv. krijumčarskih ruta.

Tragedija koja se desila na Drini bila je pitanje vremena. Migranata je manje, no za razliku od prethodnih godina sada prelaze kroz krijumčarske rute, često postaju žrtve trgovine ljudima.

Načelnik Bratunca podsjeća da se i prošle godine u Drini utopilo sedam osoba, da je tačan broj onih koi su nastradali prelazeći u BiH teško utvrditi

Iste pozive uputio je i načelnik Nevesinja nakon što je u selu Zovi Do likvidirana osoba za koju se sumnja da je migrant. Skrivao se u napustenoj kuci, u razmjeni pucnjave s policijom ubijen je.

Istrage traju, međunarodni centar za migracije ranije je objavio kako je u prihvatnim centrima u BiH trenutno oko 1.400 migranata i da se sve se kraće zadržavaju u BiH. da je sve više krijumačarskih ruta koje iskorištavaju slabosti osoba koje su u pokretu i da uz očito uz to idu eksploatacija, zlostavljanje i svi oblici eventualnog nasilja.

Koliko se zarađuje na ilegalnim migracijama pokazuje posljednja međunarodna akcija u Bugarskoj. Prelazak tzv. balkanske rute košta i do 6.000 eura. Umjesto boljeg sutra, svoj život mnogi od njih završili su u vodama Drine.

Sve informacije o ovoj nezapamćenoj tragediji možete pročitati OVDJE.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!