Iz Hrvatske u BiH i obrnuto: Pedofili, kriminalci, kontroverzni poduzetnici i dvojno državljanstvo kao karta za slobodu

Vijesti 09. jul 202417:01 1 komentar
bjegunci-iz-hravtske-u-bih-i-obrnuto
N1

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo da je Zoran Galić, nekadašnji direktor Granične policije Bosne i Hercegovine i trenutni zamjenik direktora SIPA-e pobjegao u Hrvatsku on nije jedini koji je dvojno državljanstvo iskoristio za bijeg od pravosudnog gonjenja.

Galić je samo jedan u nizu koji je odlazak u susjednu državu iskoristio da ne završi iza rešataka.

Ovo su neki od najpoznatijih slučajeva

Ante Jelavić – Inžinjer + Oficir + Političar + Predsjednik = Ratni profiter

Žurnal.info

On je bivši član Predsjedništva BiH i HDZ BiH, koji je osuđen na deset godina zatvora zbog kriminala u nekadašnjoj Hercegovačkoj banci.

“Sumnjive radnje u Hercegovačkoj banci u svom je tajnom izvješću pojasnila bivša privremena upraviteljica Hercegovačke banke Toby Robinson, koja razotkriva tajne tokove novca, preko računa fizičkih i pravnih osoba, kojima je politički vrh HDZ-a potkraj 1990-ih godina, neposredno prije promjene vlasti i dolaska Račanove Vlade, oštetio državni proračun Republike Hrvatske za više od milijardu kuna”, navodi Dnevni list pozivajući se na dokument koji je Robinson izradila 2002. godine u kojem se navodno otkriva popis tajnih računa, pravnih i fizičkih osoba preko kojih su opljačkana sredstva budžeta Republike Hrvatske.

Slučaj tereti Jelavića da je novac iz hrvatskog budžeta namijenjene HVO-u prebacivao na tajne račune HDZ-a a potom drugim firmama i pojedincima među kojima je navodno bio i sam Jelavić.Sud BiH je 2005. godine osudio Jelavića na 10 godina zatvora. U trenutku izricanja presude Jelavić više nije bio u BiH. Na slobodi je bio zahvaljujući jemstvu od pola miliona maraka.

Domaća obavještajna agencija tvrdila je da se Jelavić skriva u Hrvatskoj ali sve do 2007. godine u javnosti o tome nije bilo dokaza. U februaru te godine Jelavića je ispred Hrvatske poštanske banke uslikao fotoreporter Jutarnjeg lista.

Među onima koji su pobjegli u Hrvatsku je i Lejla Fazlagić.

Lejla Fazlagić – razbaštinila sarajevske Jevreje

Slobodna Bosna

Kako je ranije pisao CIN, ona je od 2011. do 2016. godine razbaštinila desetine vlasnika nekretnina u Sarajevu, preknjižavajući njihove kuće, stanove, poslovne prostore i zemljišta na osobe koje nisu imale pravo na tu imovinu. Najčešće su na meti bile napuštene nekretnine sarajevskih Jevreja stradalih u Drugom svjetskom ratu i drugih pokojnih Sarajlija te imovina pojedinih preduzeća.

Slučaj koji je najviše šokirao javnost je onaj osuđenog pedofila Ivice Mišković.

Ivica Mišković – Pedofil pobjegao iz sudnice, pravo u Hrvatsku

Mišković je, podsjetimo, pobjegao 7. novembra 2023. iz Osnovnog suda u Banjaluci, nakon što je zbog četiri obljube nad djevojčicom osuđen na ukupno četiri godine robije, a ovaj sud je sutradan donio naredbu o raspisivanju potjernice. Sada se Mišković slobodno šeće Hrvatskom. Čak je i nakon bijega gostovao na televiziji gdje se pravdao za svoja djela. I ranije je u Hrvatskoj osuđivan za ista krivična djela.

Bijeg iz Hrvatske u BiH

No ne bježe samo iz BiH u Hrvatsku već i u drugom pravcu. Braća Mamić su jedni od najpoznatijih bjegunaca iz Hrvatske u BiH. Nakon što su osuđeni u svojoj zemlji u BiH žive normalno i često gostuju u podcastima. Vlasnici su i firmi.

Zdravko Mamić – Milioni iz Dinama za smiraj u Međugorju

Prvi čovek zagrebačkog fudbalskog kluba Dinamo, Zdravko Mamić, osuđen je na šest i po godina zatvora zbog štete nanijete tom klubu u iznosu 15,5 miliona eura i za utaju poreza od 1,2 miliona. Uz Mamića su za krađu iz Dinama osuđeni njegov brat Zoran, direktor Hrvatskog fudbalskog saveza i bivši direktor Dinama Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar.

Među onima koji su pobjegli u BiH je i ratni zločinac Branimir Glavaš koji je osuđen na sedam godina zatvora.

Također, kontroverzni preduzetnik Tomislav Opačak, je pobjegao od izdržavanja osmomjesečne zatvorske kazne. Poznato je i da mu se, od ranije, na teret stavlja više kaznenih djela – prijetnje, iznude, prevare, krađe.

Najnoviji slučaj bijega Zorana Galića, kako je navedeno u Tužilaštvu BiH ponovo je otvorio pitanje curenja informacija koje su ključne kako bi osumnjičeni mogao pobjeći u državu čije drugo državljanstvo ima prije akcije policijskih struktura ili same sudske presude.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare