Iz Jane za N1 o spornoj flaširanoj vodi: “Mi nismo dio toga”

Vijesti 13. dec 202216:37 2 komentara
Jamnica Company

Nakon informacije da se na tržištu Federacije Bosne i Hercegovine nalazi sporna flaširana voda koja je zaražena fekalnim bakterijama, a nakon ššto nadležni nisu obavijestili javnost od kojeg je proizvođača, N1 je kontaktirao kompaniju Janu iz koje su nam poručili da ona nije dio toga.

Poručili su i to da i oni prate situaciju u Bosni i Hercegovini.

“I možemo reći da Jana nije dio toga. Komentare na društvenim mrežama u kojima nema nikakvog činjeničnog uporišta ne možemo smatrati relevantnima. Jana je prirodna mineralna voda s 800 metara dubine. Cijeli proizvodni proces od sirovine do gotovog proizvoda redovno prolazi stroge kontrole i u skladu je s najvišim standardima sistema sigurnosti hrane (IFS Food, HACCP, ISO 9001, NSF International…)”, naveli su iz Jane.

Naglasili su da godišnje proizvedu 380 miliona boca te da svaki proizvod prije puštanja na tržište prolazi kroz nekoliko etapa kontrole kvalitete uključujući i mikrobiološku.

“Zbog Ultra-Clean tehnologije punjenja Jana je netaknuta sve do trenutka otvaranja boce”, zaključili su iz Jane.

Danas su i iz sarajevske inspekcije za N1 naveli da u prodaji nisu pronašli spornu flaširanu vodu, ali da će nastaviti vršiti kontrole prometovanja flaširane vode za piće u maloprodajnim i veleprodajnim objektima u Kantonima Sarajevo, te o eventualnim nepravilnostima blagovremeno informisati javnost.

Sarajevska inspekcija nije otkrila spornu flaširanu vodu u prodaji

Podsjetimo, Federalna uprava za inspekcijske poslove navodi da je uvidom u spisak sedam voda za koje su rezultati monitoringa pokazali da sadrže bakterije koje ne smiju biti prisutne u vodi, utvrđeno je da su iste kupljene i uzorci dostavljeni na analizu u oktobru, novembru i decembru 2021. godine.

Rok upotrebe šest spornih voda istekao najkasnije do septembra 2022. godine, dok je samo za jednu od sedam spornih voda rok upotrebe bio 17. novembra ove godine.

Na naš upit nam je odgovoreno usmeno da inspekcijski nadzor u saradnji sa Agencijom za hranu BiH nije finaliziran.

Interesantno je da je za bakteriološku analizu vode potrebno sedam dana ili manje, a javnost od 17. novembra 2022. godine ne zna ko su proizvođači vode u kojoj su otkrivene fekalne bakterije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare