Iz Jevrejske zajednice u BiH pojasnili razloge otkazivanja koncerta povodom 85. godišnjice Kristalne noći

Vijesti 26. okt 202312:48 3 komentara
N1

Obzirom da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela Bosne i Hercegovine uputila depešu svim sigurnosnim službama u Bosni i Hercegovini, da u svrhu zaštite građana kao i očuvanja kulturoloških i vjerskih objekata pojačaju prisustvo policijskih službenika na lokalitetima gdje su smješteni objekti od značaja za jevrejsku i palestinsku zajednicu u Bosni i Hercegovini, kao i povećan nivo antisemitizma te izostanak reakcije na antisemitizam od nadležnih tijela, Jevrejska zajednica Bosne i Hercegovine odlučila je otkazati koncert povodom 85. godišnjice Kristalne noć. Do odluke je došlo zbog bojazni da se događaj ne zloupotrijebi za dnevno-političke svrhe.

“Važno je napomenuti da događaj nije javno najavljen, te ni jedan medij u Bosni i Hercegovini nije dobio obavještenje o zakazivanju niti o otkazivanju događaja. Stoga smatramo da su naslovi koji su se pojavili u nekim medijima vrlo tendeciozni i neodgovorni. Posebno napominjemo da su rukovodioci jevrejskih organizacija više puta javno istakli, kako se sarajevski odnosno bosanskohercegovački Jevreji osjećaju sigurno na svojim ognjištima, međutim odluke koje donosimo su u skladu sa zakonskim regulativama i okolnostima u kojem se društvo nalazi”, naveli su iz Jevrejske zajednice BiH.

Zahvalili su se svima na razumijevanju ove situacije, te izrazili nadu da će se uskoro ostvariti okolnosti za ponovna okupljanja u cilju promovisanja različitosti, razumijevanja i suživota u Bosni i Hercegovni.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare