“Iz Kine sam, a sretna sam što sam ovdje”: Turisti iz cijelog svijeta stižu da se uvjere u hvalospjeve o Hercegovini (VIDEO)

Vijesti 10. aug 202421:48 0 komentara
N1

Pune su ulice Mostara gostiju uz Kine, Njemačke, Turske i drugih zemalja. Desetine turista svakodnevno dolaze kako bi se uvjerili u hvalospjeve o gradu na Neretvi koje su pročitali u prestižnim magazinima. Utisak je da je Mostar još ljepši i atraktivniji.

Od ranih jutarnjih casova Mostarci su raširili ruke mnogobrojnim turistima. A dan započinje šetnjom starim dijelom grada, razgledanjem i kupovinom suvenira, ispijanjem prve jutarnje kafe, a potom spuštanje na obalu Neretve.

“Prvi put sam u Mostaru, lepo je, mada smo kratko, ali je lepo. Bili smo na mostu, obišli čaršiju”, rekla nam je jedna od sagovornica.

“Ja sam iz Kine, srećni smo što smo ovdje u Mostaru, volimo sunce pa smo srećni što je jako toplo ovdje. Restorani su dobri, i kafa je odlična”, primjetla je gošća iz Kine.

“Nije prvi put, ja sam iz Italije, živim u Veneciji, nije mi prvi put, često dolazim i sa grupama odraslih i sa školama. Imamo dobar odnos sa Mostarom i uvijek mi je drago da sam tu. Kao kod kuće. Obožavam centar, a juče sam se šetao kroz donju mahalu i osjeća se stari duh Mostara”, ističe italijanski turista.

A taj stari duh Mostara, kažu starosjedioci, ipak se najbolje osjeti u blizini Starog mosta, sto je i polazna stanica turistima. Posljednjih godina doživljaj upotpunjuje desetominutna voznja čamcem. Prolazak ispod Starog mosta i potpuno drugačiji pogled na njega svakodnevno žele doživjeti gosti Mostara.

Cijelu priču donosi Dragica Gajić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!