Iz OHR za N1 jasan stav: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

Vijesti 28. dec 202320:24 3 komentara
N1

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovno prijeti otcjepljenjem tog bh. entiteta. Kao crvenu linija navodi eventualno nametanje zakona kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom. Nakon ovih Dodikovih izjava za N1 oglasili su se iz OHR-a.

Stav OHR prenosimo u cjelosti bez intervencija.

“Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani Dejtonom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH. Međunarodna zajednica također zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Dejtonskog sporazuma. Ovo je stalna i nedvosmislena pozicija Vijeća za implementaciju mira. Vijeće za implementaciju mira također zastupa stav da se mora naći prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, što je jedan od ciljeva Agende 5+2. Visoki predstavnik i Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira i dalje su opredijeljeni da pružaju podršku inkluzivnom političkom procesu unutar kojeg bi se taj cilj postigao. Političari u BiH bi, umjesto da ugrožavaju proces evropske integracije, trebali da se fokusiraju na pronalaženje rješenja i ne stvaraju probleme”, naveli su.

Podsjećamo, Iz Ambasade SAD-a bez dileme poručuju, Republika Srpska je entitet u državi BiH.

“Republika Srpska je entitet u državi Bosni i Hercegovini. Ona je sastavni dio države, ali ni Republika Srpska ni Federacija BiH ne postoje izvan Bosne i Hercegovine. Ni za entitet ni za bilo koju drugu jedinicu ispod državnog nivoa, Ustav BiH ne predviđa pravo na secesiju. U više navrata Sjedinjene Američke Države jasno su stavile do znanja da će reagovati i suprotstaviti se antidejtonskom djelovanju, što secesija i jeste. Milorad Dodik griješi ako misli da će Sjedinjene Države stajati po strani dok on gura BiH u sukob”, saopćili su im Ambasade SAD u BiH.

Ambasada SAD: “Dodik griješi ako misli da ćemo stajati po strani dok gura BiH u sukob”

Sve reakcije zabilježila je Tina Jelin Dizdar.

Reakcije na Dodika: Krivo shvaćene izjave, početak izborne kampanje ili nešto treće?

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare