Iz “Pravde za Davida” pozvali Inzka da reaguje

Vijesti 14. apr 202110:15 > 10:17 2 komentara
N1

Iz grupe "Pravda za Davida" uputili su otvoreno pismo visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Valentinu Inzku u kojem ga pozivaju da reaguje i spriječi zataškavanje ubistva Davida Dragičevića.

“Još jednom vam se obraćamo kao ad hoc tijelu zaduženom za provođenje civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a u vezi sa sistematskim zataškavanjem brutalnog ubistva Davida Dragičevića od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, navodi se u pismu.

Provođenje istrage

David Dragičević (21) je nestao 18. marta 2018. godine u Banjaluci, a njegovo tijelo je pronađeno šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas. Prema optužnici koju je banjalučko Okružno javno tužilaštvo podiglo protiv nepoznatih izvršilaca, mladić je ili bježao od počinilaca pa pao u Crkvenu ili gurnut u nabujalu rijeku iste noći kada je i nestao.

Od 26. marta 2018. godine roditelji mladića i grupa “Pravda za Davida” na Trgu Krajine u Banjaluci organizovali su okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu. Okupljanja građana zabranjena su od 25. decembra 2018. godine.

Iz “Pravde za Davida” navode da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) je više puta obaviještena o potezima MUP-a RS-a i banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva u provođenju istrage vezane za slučaj Dragičević.

“Kao tijelo koje garantuje bezuslovno sprovođenje Ustava i zakona imate obavezu da bez daljnjeg odlaganja reagujete na nezakonite radnje Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, te postupajućeg tužioca Dalibora Vreće. Strpljenje roditelja pokojnog Davida i grupe Pravda za Davida koju predstavljaju Udruženje Građana ‘Put Pravde’ Banjaluka i Asocijacija ‘Pravda za Davida i svu djecu BiH’ iz Beča je na izmaku. Neshvatljiva je Vaša stalna zabrinutost bez konkretnih poteza za koje imate mandat, ovlasti, ali i obavezu da ih sprovedete“, navodi se u otvorenom pismu.

Navode da je postupajući tužilac Dalibor Vrećo suprotno zakonskim propisima o načinu dodjele pojedinih slučajeva zadužen za slučaj Dragičević te pitaju Inzka kako je to moguće.

“Tri godine nakon preuzimanja slučaja postupajući tužilac je uradio sve da slučaj bude razvučen i da se istraga vodi u pogrešnom smjeru. Nakon pune tri godine, 21. aprila počinje suđenje pripadnicima MUP-a RS-a (Bošnjak-Marjanac) zbog namjernog uništavanja krunskog dokaza o okolnostima ubistva, a u namjeri da spriječe ili otežaju istragu. Napominjemo Vas da su osumnjičeni Bošnjak i Marjanac bili direktni saradnici tužioca Vreće u istrazi ubistva Davida Dragičevića. Tužilac Vrećo je postupajući tužilac i po ovoj tužbi. Tužilac ne može voditi postupak protiv svojih saradnika jer je odgovornost upravo na tužiocu”, stoji u otvorenom pismu.

Zataškavanje ubistva

Iz “Pravde za Davida” dodaju da su tuženi tehničari “direktno optužili svog nadređenog inspektora Sinišu Kojdića da im je naredio bacanje odnosno uništavanje dokaza”, kao i da je Vrećo donio tužilačku odluku o nesprovođenju istrage protiv svog saradnika, Kojdića.

“A za isto djelo podiže pod pritiskom javnosti optužnicu protiv dvojice nižerangiranih tehničara. Ovakav nelogičan i sraman potez tužioca jasno dokazuje radnje koje vode u pravcu zataškavanja ubistva”, navodi se u pismu.

Dodaje se da budući da Visoko sudsko tužilačko vijeće Bosne i Hecegovine (VSTV BiH) i Okružno javno tužilaštvo Banjaluka nisu sankcionisali postupajućeg tužioca niti su pozitivno odgovorili na zahtjeve da slučaj bude dodijeljen drugom tužiocu je iscrpljena svaka mogućnost da slučaj ubistva Davida Dragičevića i drugi vezani slučajevi budu vođeni u zakonskim okvirima.

“Vaša dužnost kao međunarodne institucije koja po svom mandatu garantuje sprovođenje pozitivnih zakonskih propisa je da pod hitno reagujete i spriječite dalju zloupotrebu visoke tužilačke funkcije i na taj način spriječite dalje zataškavanje ubistva od strane tužilaštva. U protivnom ćete snositi dio odgovornosti za svaku moguću pričinjenu štetu koja može nastati zbog velike uznemirenosti javnosti”, navode iz “Pravde za Davida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare