Iz problema u problem: Ovako bi se mogao opisati put Vlade RS u posljednjem periodu (VIDEO)

Vijesti 02. aug 202421:46 0 komentara
N1

Iz problema u problem – tako bi se mogao opisati put Vlade Republike Srpske u posljednjem periodu. Ne cvjetaju ruže niti na međunarodnom niti na finansijskom planu. Problemi se bilježe i u digitalnom prostoru, a sada se i usložnjavaju. Čak 57 miliona maraka vrijednost je ugovora sklopljenog sa kineskom IT kompanijom koja bi vladinim institucijama trebala garantovati sajber sigurnost. Ugovor sklopljen tajno mogao bi rezultirati glavoboljom, jer kineska kompanija je pod američkim sankcijama.

Posao vrijedan vrtoglavih 57 miliona maraka sklopljen je pod velom tajnosti. Dobila ga je kineska kompanija ELINC iz Kine, povezana sa vojnom industrijom informacija je koju je ekskluzivno, prije nekoliko dana, objavio portal Capital. Ugovor je potpisan početkom juna za softver koji bi u sve institucije trebao biti implementiran na rok od deset godina.

Sve ovo Vlada RS dogovorila je na sjednici polovinom maja, pod “tačkom razno” i izbjegla da o tome obavijesti javnost i raspiše javni poziv, iskoristivši mogućnosti izmijenjenog Zakona o javnim nabavkama BiH da sakriju od građana trošenje desetina miliona maraka.

Iako je tačno da Zakon o javnim nabavkama propisuje izuzeće javnosti u slučajevima nabavki koje uključuju bezbjednosne ili odbrambene aspekte pitanje je da li je to u konkretnom slučaju opravdano.

“A i u slučaju poptunog izuzimanja od primjene postupaka javnih nabavki, opet je Vlada morala dati minimum nekih osnovnih informacija jer se minimum transparentnosti mora ispoštovati i neke procedure se moraju sprovesti. Nije moguće tek tako se pozvati na izuzeće i samo izuzeti nabavku”, podcrtao je Damjan Ožegović iz Transparency Internationala.

Potvrda o nabavci softvera uslijedila je iz Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije Republike Srpske, odakle su naveli da softverom pod jedan kišobran planiraju staviti 780 ustanova i institucija. Nabavku pravdaju analizom stanja u IT sektoru.

Sigurnost digitalnih podataka Vlade Republike Srpske ozbiljno je ugrožena uprkos brojnim ulaganjima u sajber zaštitu. To su pokazali brojni slučajevi u prethodnom periodu. Posljednji je bio gašenje domena vladinih institucija, prije toga hakerski napad na IZIS koji se poslije toga nikad nije oporavio, nefunkcionalna IT rješenja u brojnim javnim institucijama. Sve su to bili dokazi da je Republici Srpskoj kad je riječ o zaštiti digitalnih podataka potrebna nova strategija.

To je potvrdila i ministarka finansija Republike Srpske. Ipak, ta nova strategija mogla bi biti problematična. Naime, ELINC sa kojom je Vlada sklopila tajni ugovor, vlasništvo je kompanije China Electronic Corporation koja je već tri godine na američkoj crnoj listi, zbog sumnje da proizvodi i prodaje „problematičan softver i vrši nezakonit nadzor“. S obzirom na takav obrt pojedini upozoravaju da bi nastavak saradnje mogao dovesti i samu Vladu u opasnost od sankcija.

Sve detalje pogledajte u prilogu Mladena Vujinović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!