Iz resornog federalnog ministarstva okrivljuju Vladu KS zbog situacije u kojoj se našla Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH

Vijesti 15. aug 202412:30 0 komentara
NUBBIH

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke saopćilo je da je danas, povodom trenutnog stanja u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUB BiH), uputilo dopis premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku i resornoj ministrici za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adni Mesihović. 

Federalno ministarstvo u dopisu izražava zabrinutost za probleme u realizaciji i provođenju Zakona u odnosu na nepovoljan položaj NUB-a BiH, te očekuje od Vlade Kantona Sarajevo, tačnije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, da preuzmu odgovornost na koju su se obavezali i izvrše zakonsku obavezu sufinansiranja plata i ostalih troškova NUBBiH.

U nastavku prenosimo kompletan dopis Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke:

“Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, na osnovu podnesene zastupničke inicijative zastupnika Damira Mašića u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, poduzima aktivnosti na prikupljanju informacija i mišljenja nadležnih institucija, u cilju donošenja ‘lex specialis’ prema kojem bi se i sa federalnog nivoa vlasti, riješilo pitanje finansiranja plata zaposlenim u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine. Proces donošenja takvog zakona će iziskivati određeni vremenski period, za koji će u međuvremenu ostati nepokriveno ili neriješeno pitanje isplate plaća i režijskih troškova za zaposlene u NUB BiH.

Svjesni činjenice da je Skupština KS, donijela Zakon o privremenom preuzimanju sufinansiranja institucija kulture i obrazovanja čiji je osnivač Bosna i Hercegovina (Službene novine Kantona Sarajevo, broj 17/24) (u daljem tekstu: Zakon), među kojima se ubraja i NUB, i da je tim zakonom utvrđen javni interes Kantona Sarajevo za privremeno sufinansiranje, što uključuje i pravo zaposlenika NUB na rad i dohodak za obavljanje rada i poslova iz registrirane djelatnosti istih, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je usmjerilo svoj javni poziv ka projektnim aktivnostima za svih sedam institucija čiji je osnivač država Bosna i Hercegovina, te na taj način, kroz značajna finansijska sredstva, omogućili smo unapređenje rada navedenih institucija. 

Članom 5. navedenog zakona, propisano je da će Kanton Sarajevo, putem Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS sufinansirati rad NUB-a, sredstvima namjenjenim ne samo za plate, već i za topli obrok, regres, druge naknade, režijske naknade. Međutim, takva podrška NUB BiH je izostala, i Kanton Sarajevo ne poduzima ništa po ovom pitanju iako je članom 4. Zakona jasno i na nesumnjiv način propisana odgovornost Kantona Sarajevo za održivost svih institucija iz člana 2. stav 1. Zakona, u što se ubraja i NUB, citat: ‘Odgovornost – podrazumjeva odgovornost Kantona Sarajevo za održivost institucija iz člana 2. stav (1) ovog zakona, ali i prema građanima kako bi imali nesmetan pristup institucijama, te prema korištenju javnih sredstava’.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podsjeća da 200.000 KM koje je, prema našim posljednjim saznanjima, Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS namjenilo i uplatilo NUB BiH očigledno nije dovoljno za održivost te institucije, čiji zaposlenici već peti mjesec nisu primili plaću, te najavljuju prestanak rada za 26. augusta 2024. godine. Ukoliko se to desi, a vrlo izvjesno je da će tako i biti,  utvrđeni javni interes Kantona Sarajevo bit će doveden u pitanje, a ne treba ni zaboraviti činjenicu da će u tom slučaju, Zakon donesen u korist institucija iz člana 2. stav (1) Zakona, biti najveća šteta do sada učinjena prema NUB BiH.

Dakle, nesrazmjernost sredstava uplaćenih NUB BiH od strane Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS u odnosu na sredstva koja su potrebna za nesmetan rad, ukazuje na to da Kanton Sarajevo, nije izvršio svoju na Zakonu zasnovanu dužnost i nisu osigurana sredstva za održivost NUB BiH, te se postavlja pitanje rezultata precizne i detaljne procjene uticaja Zakona, a time i odgovornosti nosilaca aktivnosti za odabir najpovoljnijeg rješenja.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, izražava zabrinutost za probleme u realizaciji i provođenju Zakona u odnosu na nepovoljan položaj NUB BiH, te očekuje od Vlade KS, tačnije Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade, da preuzme odgovornost na koju se obavezala i izvrši zakonsku obavezu sufinansiranja plaća i ostalih troškova NUB BiH”, napisano je u dopisu Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke upućenom premijeru Uku i ministrici Mesihović.

Na datum kada su ‘92. spaljena dva miliona njenih spisa: Bliži se dan kada bi Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH mogla zatvoriti svoja vrata

Podsjetimo, već mjesecima uposlenici Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine vode bitku za život institucije pod čijim okriljem je naslijeđe koje bi trebalo da je važno svakom stanovniku zemlje. Od jutros su i na protestnim šetnjama, na kojima su im se pridružile i kolege iz drugih gradova i ustanova – jer bliži se datum kada će morati dići ruke ukoliko rješenje za nagomilane probleme ne stigne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!