Iz Suda BiH za N1 detaljno o ratnom zločincu koji je pobjegao i kojeg se traži

Vijesti 26. okt 202213:58 3 komentara
N1

Iz Suda Bosne i Hercegovine su za N1 detaljno obrazložili kako je Miodrag Mitrašinović nestao iz Univerzitetske bolnice u Foči.

Naime, iz Suda BiH kažu da je prije izricanja prvostepene presude za zločine u Štrpcima za koje je Mitrašinović jedan od optuženih dobijena informacija da je on hospitaliziran zbog operativnog zahvata.

“Navedenu informaciju je potvrdio i branilac optuženog Mitrašinovića, advokat Miloš Perić, koji je obavijestio Sud da se njegov branjenik nalazi u bolnici u Foči gdje mu je tokom dana izvršena operacija, te da nije u pokretnom stanju i nije mu poznato koliko će biti zadržan u bolnici. Nakon što je dana 21.10.2022. godine Sud izrekao prvostepenu presudu kojom su optuženi Obrad Poluga, Novak Poluga, Petko Inđić, Radojica Ristić, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović i Mitrašinović Miodrag oglašeni krivim za počinjenje krivičnog djela Ratni zločin protiv civilnog stanovništva za koje im je izrečena kazna zatvora u trajanju od po 13 godina, Sud je Miodragu Mitrašinovića i drugim optuženima, odredio mjeru pritvora”, naveli su iz Suda BiH.

Iz bolnice pobjegao ratni zločinac, raspisana potjernica

Također, navode da je Sud potom izdao naredbu Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima koji je poznat kao državni zatvor da obezbijedi provođenje mjere pritvora prema Mitrašinoviću u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje se isti, prema informacijama kojima je Sud tada raspolagao, nalazio na liječenju, te da po završenom liječenju istog sprovedu u ZIKS Vojkovići radi nastavka izdržavanja mjere pritvora, objasnili su iz Suda BiH i dodali:

“Nakon toga, Uprava ZIKS-a Vojkovići je obavijestila Sud da se optuženi Mitrašinović ne nalazi u Univerzitetskoj bolnici u Foči, obzirom da je, kako im je to potvrdilo Odjeljenje hirugije, isti taj dan otpušten sa daljeg liječenja. Odmah po primitku ove informacije, Sud je izdao naredbu Sudskoj policiji Suda BiH, da optuženog Mitrašinovića odmah liše slobode na adresi prebivališta u Bosni i Hercegovini i sprovedu u odgovarajući KPZ”, naveli su iz Suda BiH.

Osim toga, Sud je izdao naredbu Graničnoj policiji BiH da se optuženi Mitrašinović, ukoliko pokuša preći državnu granicu, zadrži do dolaska službenika Sudske policije Suda BiH, te da o tome bez odlaganja obavijeste Sud. O svemu navedenom Sud je obavijestio i postupajućeg Tužioca. Sudska policija Suda BiH je obavijestila Sud da dolaskom na adresu prebivališta ovog optuženog, istog nisu zatekli na adresi, naveli su iz Suda BiH.

Iz Sud BiH dodaju da je izdata naredba za raspisivanje međunarodne potjernice za Mitrašinovićem.

Također, Sud je od uprave Univerzitetske bolnice u Foči zatražio dostavljanje službenih podataka o tome kada je optuženi Mitrašinović zaprimljen u tu ustanovu na liječenje, po kojem osnovu je hospitalizovan, odnosno da li je bio podvrgnut operativnom zahvatu, kao i podatke u vezi njegovog otpuštanja sa liječenja (vrijeme otpusta, te da li se radilo o otpustu po preporuci ljekara ili o svojevoljnoj odluci pacijenta), a koji odgovor Sud do ovog trenutka nije zaprimio, kazali su na kraju za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare