Iz Suda BiH za N1: Međunarodna potjernica za Kornjačom raspisana 2010.

Vijesti 01. sep 202115:09 0 komentara
Istraga.ba

Iz Suda BiH su danas za N1 kazali da je naknadnim provjerama utvrđeno da je međunarodna potjernica za Duškom Kornjačom raspisana 16.4. 2010. godine.

Naime, kako su naveli, osim potjernice za Kornjaču je pritvor određen iste godine, 29.3.

“Upit je dostavljen za lice Duško Kornjača, koji se trenutno vodi pod CMS brojem 2648, međutim naknadnim provjerama je utvrđeno da u predmetu X-KRN 09/ 848 jeste raspisana međunarodna potjernica za licem Duško Kornjača dana 16.4.2010. godine, a istom je određen pritvor rješenjem Suda od 29.3.2010. godine”, naveli su i dodali još:

Međutim, nije upućen zahtjev za izručenje optuženog, jer Tužilaštvo nije dostavilo prijedlog za preuzimanje krivičnog gonjenja“.

Podsjetimo, tokom 1992. godine, dok je bio predsjednik Kriznog štaba općine Čajniče, u Lovačkom domu u Mostini ubijeno je više od 40 civila. Sud BiH 2015. godine potvrdio je optužnicu protiv njega, u kojoj se tereti da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Za zločine na Mostini osuđeni su Milorad Živković i Dušanov rođeni brat Milun Kornjača. Duško je slobodan čovjek. Google pretragom moguće je pronaći i njegovu biografiju na sajtu privatne klinike u kojoj je zaposlen kao gastroenterolog.

Prema informacijama koje su iz više izvora potvrđene za N1, Kornjača dobija i platu i iz državnog budžeta – zaposlen je i u pokrajinskom PIO fondu, kao ljekar vještak. Zvaničnu potvrdu te informacije još čekamo. No, Kornjača je tek jedan u nizu, osumnjičenih za ratne zločine, koji je utočište pronašao u susjednoj Srbiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!