Iz Vlade FBiH za N1: Očekujemo da će radnicima početi da rastu plate

Vijesti 13. jan 202315:18 0 komentara
N1

Vlada FBiH na posljednjoj sjednici predložila je smanjenje stope doprinosa na plate. Šta to ustvari znači, pitali smo i vanjskog savjetnika za ekonomiju u Uredu premijera FBiH, Adnana Muminovića.

Podsjetio je, u razgovoru za N1, da u ovom entitetu  postoji dugogodišnji problem jer je oporezivanje rada mnogo više, u odnosu na drugi bh. entitet, odnosno, Republiku Srpsku.

Na kraju dana, to znači da radnici imaju manju neto platu, te da je rad ovdje mnogo skuplji, a manje konkurentan. Da je izvoz manje konkurentan, te da je manje atraktivno investitorima”, kaže Muminović.

Pojašnjava da Vlada još od 2018. godine pokušava da smanji poreska opterećenja rada smanjenjem stope doprinosa koja je trenutno 41.5 %. U nekim prethodnim amandmanima i izmjenama zakona, ta stopa doprinosa smanjena je na 32,5 %. Međutim, pošto su rasli prihodi posljednjih godina, stvorene su i pretpostavke da ovo smanjenje bude još veće, tako da je jučerašnjim amandmanima na sjednici Vlade, stopa doprinosa smanjena sa 41.5% na 31.5%.

“Ovo se odnosi na sve plate i treba da omogući rasterećenje troškova rada i da omogući rast neto plata svih zaposlenih u FBiH. Pored toga, jučerašnjim izmjenama je podignut lični odbitak poreza na dohodak, tako da ubuduće, svi dohodci, do 1000 KM, ne bi uopšte bili oporezivani porezom na dohodak. On je trenutno 10% , stopa bi se ubuduće, povećala na 13%, ali na prvih 1000 KM ne biste platili niti jedne marke poreza na dohodak”, pojašnjava Muminović.

Sve izmjene idu u tom smjeru da se konačno riješi ovo pitanje oporezivanja rada.

“Istina, novim prijedlozima, se takođe predviđa da će se oporezivati trenutno neoporezive stavke, poput toplog obroka, prevoza, regresa i tako dalje, međutim, bez obzira na to, potencijalne uštede su i dalje veće nego taj teret, tako da očekujemo da će radnicima konačno početi da rastu plate”, zaključuje Muminović.

Naravno, zadnju riječ daće Parlament Federacije, jer sve zavisi od od parlamentarne većine. S druge strane, izmjene bi stupile na snagu tek prvog dana naredne godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!