Iz ZZJZFBiH demantovali Košarca: Vakcina imamo još za revakcinaciju

Vijesti 09. jul 202111:46 0 komentara
Screenshot

Nakon što je Staša Košarac, ministar vanjskih poslova BiH izjavio da u skladištima postoje neiskorištene vakcine, prvenstveno su ga demantovali iz Ministarstva civilnih poslova BiH iz kojeg su za N1 kazali da u centralnom skladištu "Hercegovina lijek" nema vakcina te da je prazno. Nakon toga su se oglasili i iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako su naveli iz federalnog Zavoda, u javnosti su se pojavile netačne informacije te su naglasili da je Federacija BiH do četvrtka, 8. jula, zaprimila ukupno 428.354 doza vakcina različitih proizvođača kako putem mehanizma COVAX i EU4Health, tako i putem donacija Srbije, Hrvatske, Turske, Kine, Malezije i Mađarske.

Kantonima distribuisano 288.597 doza

“Zavod za javno zdravstvo FBiH dosad je distribuisano ukupno 288.597 doza vakcina protiv koronavirusa prema kantonima, prema unaprijed utvrđenom algoritmu raspodjele”, dodali su.

Dalje su kazali da se u Zavodu za javno zdravstvo FBiH u Mostaru nalaze preostale količine vakcina koje se čuvaju za revakcinaciju (oko 15.000 doza Sinovaca), kao i vakcina koje su stigle u srijedu, 7. jula i koje čekaju nalaz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, kako bi se mogle distribuisati prema kantonima.

POVEZANA VIJEST

Ostalo 15.000 doza za revakcinaciju

“U pitanju je 100.000 doza Sinopharma koje je donirala Mađarska i 4.680 Pfizerove vakcine iz programa EU4Health”, poručili su iz federalnog Zavoda.

Podsjetimo, iz Ministarstva civilnih poslova BiH su nam rekli da su u BiH do sada stiglo 939.330 vakcine, ali da nije za očekivati da su još uvijek iskorištene vakcine koje su stigle iz Mađarske (200.000), ali i Malezije (50.000). Osim toga, postoje doze koje se čuvaju za revakcinaciju stanovništva, i one se nalaze, kako su nam kazali u MCP, u skladištima entiteta i Distrikta Brčko.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!