Izaslanik SDA u Klubu Bošnjaka se neće prikloniti Osmorci: “Bitna mi je država”

Vijesti 13. apr 202313:53 0 komentara
F.Z./N1

Hrvatski Medijski Servis (HMS) danas je objavio informaciju da će jedan od izaslanika SDA u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine se prikloniti Osmorci. Naime, navodi se da je riječ o Senadu Aliću. No, za N1 je potvrđeno da ovi navodi nisu tačni. 

Iako se to, prema posljednjim informacijama neće dogoditi, bitno je napomenuti da i da je došlo do prelaska iz SDA u koaliciju Osmorke to ne bi promijenilo trenutnu situaciju.

No, krenimo redom. Senad Alić je dospio u žižu javnosti kada je iz PDA prešao u SDA. Kako bi provjerili ove navode o prelasku u Osmorku pozvali smo Alića. On je u razgovoru za N1 kazao kako ovo nije tačno te da je riječ samo o medijskim špekulacijama.

“Pravo da vam kažem mene niko nije kontaktirao. To je medijski nešto procurilo. Mogu vama da kažem da se to neće desiti. Ostajem kao samostalni poslanik u većini koju smo već napravili. Vjerovatno im je potreban određen broj ruku, da li u Domu naroda ili u Skupštini TK, pa šire ovakve priče. Ja neću mijenjati mišljenje, država mi je ispred svega. Interes države je ispred svega. Nikada ne bih rekao da Refik Lendo ne želi dati potpis za formiranje Vlade FBiH, to tako govore iz Osmorke. Refik Lendo poštuje samo Ustav koji je propisan u Federaciji BiH”, kazao je Alić za N1.

HMS: Jedan SDA-ov izaslanik u Klubu Bošnjaka namjerava se prikloniti “Osmorci”!?

O ovoj temi smo razgovarali i sa drugim sagovornicima pa nam je tako delegatkinja Doma naroda Federacije BiH, Aida Obuća (SDA) također odmah rekla da je informacija o prelasku izaslanika SDA u Osmorku lažna.

“Kada su u pitanju delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH koji dolaze iz SDA mi slijedimo stavove SDA, politiku i principe i nema apsolutno dileme da će bilo ko od tih delegata otići u redove Osmorke. U principu nikada ne želim da komentarišem špekulacije, ali ono što do sada mogu garantovati je da postoji jedinstvo unutar kluba SDA, odnosno zastupnika, delegata u Domu naroda. Mi smo to pokazali i kroz podršku Refiku Lendi i svim našim aktivnostima“, kazala nam je Obuća.

S druge strane, Aljoša Čampara, član NiP-a u kratkoj izjavi za N1 je kazao da ni on o tome nema nikakve informacije.

“Iskreno da vam kažem, ja ne znam ništa o tome. Nisam sa kolegama iz koalicije razgovarao o tome, ali zaista ne znam ništa o tome”, kazao je Čampara.

Bitno je napomenuti da trenutnu situaciju oko formiranja Vlade FBiH mogu promijeniti dvije partije. Naime, u ovom slučaju ključne su pozicije NES BiH i Stranke za Bosnu i Hercegovini.

No, ove partije za sada čekaju naredni korak visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta. Važno je istaknuti da je već od ranije poznato da NES BiH i SBiH neće podržati Osmorku ukoliko Schmidt donese jednokratno rješenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!