“Izbor” Marina Vukoje: Opozicija optužuje Trojku za “izdajnički čin”, Boškoviće se naljutio na novinare

Vijesti 20. maj 202414:34 0 komentara
N1

Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izglasala je Marina Vukoju kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o čijem imenovanju će glasati poslanici PFBiH 28. maja.

Eldar Čomor iz SDA kazao je kako će poslanici PFBiH glasanjem ući u “kršenje Ustava BiH”.

“Sve ovo što se danas desilo trajalo je u pripremi nekoliko mjeseci. Pravljenje priče i pozicije u ključnim komisijama, zakodavno-pravnoj, za izbor i imenovanja, načinu donošenja odluka u parlamentu – sve što se desilo je želja HDZ-a, HNS-a Dragana Čovića, čovjek koji je smijenio predsjedavajuću Marinković-Lepić, Mladen Bošković preuzeo je predsjedavanje da bi došao ovdje i predložio jednog kandidata za sudiju ostavnog suda. Ono što ćemo kao opozicija raditi i članovi PFBiH je da ćemo do sam sjednice pokušati ukazivati kolegama iz Trojke da ovo što rade je apsolutno pogrešna stvar i da je ova odluka nešto što može biti kobno po interese BiH, odluke koje bi Ustavni sud BiH mogao donositi u narednom periodu itd. Ovo je politička odluka HDZ-a i Trojke i moraju snositi odgovornost za sve što će se dogoditi iza toga”, rekao je Čomor.

Komisija za izbor i imenovanja izglasala: Marin Vukoja jedini kandidat za sudiju Ustavnog suda BiH

Mahir Mešalićiz (DF) kazao je kako su danas svjedočili “izdajničkom činu” Trojke.

“Iznenadio me stav SDP i Naše stranke koji se promijenio i išao je samo u korist Marina Vukoje. Vidimo da je Dragan Čović šef i izvršne i zakonodavne vlasti. Danas su pobjedu odnijeli Dodik i Čović koji konstantno napadaju Ustavni sud BiH i dobili su u vidu Marina Vukoje, koji je bio na lisit HDZ-a za Dom naroda, odnosno dobit će sudiju u US”, rekao je Mešalić.

Bošković je naveo kako su danas imali vrlo bitnih 10 tačaka na sjednici te da je bio svjestan da će opoizicija pokušati napraviti opstrukciju pričajući o kršenju zakona.

“Ovo što se radi skoro dvije godine je dobrim dijelom pregledano, urađeno sve u skladu sa Ustavom BiH, našem Poslovniku i Odluci kojom se bira sudija Ustavnog suda BiH”, rekao je Bošković, ali nije završio svoju izjavu već je napao novinarku zbog pitanja da obrazloži zbog čega je samo jedna kandidat na listi, a potom je otišao.

Dragan Mioković kazao je kako postoji propisana procedura izbora te kako je to politički proces koji podrazumijeva političke sporazume, što  se dešavalo i godinama ranije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!