Izbori za Predsjednika RS: I Dodik i Trivić prenoćili kao pobjednici

Vijesti 03. okt 202219:12 1 komentar

Pobjednik je onaj ko više vjeruje u pobjedu. Ovom mišlju, čini se, vode se kadidati za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik i Jelena Trivić. Iz oba tabora proglasili su pobjedu i ostali pri tome, uprkos rezultatima Centralne izborne komisije koji značajnu prednost daju lideru SNSD-a.

Gotovo 30 hiljada glasova prednosti za Milorada Dodika prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije za PDP su crveni alarm i znak krađe.

“Apsolutno nećemo da priznamo pobjedu nekome ko krade izbore i to je tačka završeno”, kategoričan je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

A poslije tačke, ipak slijedi nastavak. Žalbe CIK-u na neregularnosti u brojanju glasačkih listića i sumnjama na krađu.

“I to u selu iz kojeg ja potičem i koji su mi se danas ljudi javili, oni su mi to javili, pa Jelena, znamo da smo glasali za tebe, šta je ovo”, ističe Jelena Trivić

To bi se mogao pitati i CIK kažu u PDP nakon što ih “zatrpaju” dokazima na sumnje u Doboju, Zvorniku i drugim mjestima u Republici Srpskoj.

“Da bismo na osnovu tih dovoljno velikih uzoraka došli do toga da u zadnjoj instanci ponovimo kompletan izborni proces u Republici Srpskoj, to je naš krajnji cilj”, kaže Trivić.

Saopšten nakon burne noći u kojoj se i pilo i slavilo nakon proglašenja pobjede.

“Na osnovu prebrojanih 461 glasova potpuno je jasno da je razliku nemoguće stići i da je to razlika koja pokazuje ono što si osjećaju i ono što su svi mjesecima govorili, za što su živjeli i za šta će živjeti u narednom periodu da je predsjednik Republike Srpske Jelena Trivić”, kaže Borenović.

“Ono što građani od mene mogu očekivati, ja jesam Srpkinja, ali biću predsjednica svih građana Republike Srpske. Pod zastavom Republike Srpske ima mjesta za sve”, kazala je Trivić.

A onda je počelo slavlje, prvo pred prostorijama, pa na Trgu Krajine. Ipak osim pristalica, kandidatkinje i predsjednika stranke, u tu nije bilo nekih drugih viđenijih PDP-ovaca, poput npr. Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke. Nije bilo ni predstavnika SDS koji su podržali kandidaturu Trivićeve.

Atmosfera je, istina brzo splasnula, a istovremeno rasla je u protivničkom taboru. Dva sata nakon Jelene Trivić pobjedu je proglasio i Milorad Dodik nakon što je prethodno zapjevao.

“Kandidat SNSD tj. ja pobjedio na ovim izborima. Hvala svima koji su učestvovali, onima koji su glasali za mene i onima koji nisu glasali za mene”, kazao je Dodik.

I tako su svi zaspali kao pobjednici. Ipak ni jutro nije pokazalo ništa osim.

“Stvorila se sad već jedna tenzija ozbiljna. Ja mislim da će sad početi politički sukob jer PDP je objavio ozbiljno, kredibilno objavio da su pobijedili i slavili su cijelu noć na ulicama Banjaluke, a očigledno je da nisu i sada je tu kredibilitet partije ozbiljno narušen”, kazao je Aleksandar Trifunović, urednik portala Buka.ba

“Uvijek se dešava zapravo da dođe do prekida komunikacije kad birački odbori iz pojedinih mjesta dostavljaju podatke Centralnoj izbornoj komisiji. Vrlo često se znalo dešavati na prethodnim izborima da nestane struje da ne mogu ostvariti komunikaciju i da ti glasovi naknadno stignu”, kazala je Tanja Topić, politička analitičarka.

Što je dovoljno da bi probudilo crv sumnje među građanima u Centralnu izbornu komisiju koja je u prošloj noći i sama doprinijela tome odlučujući da ne saopšti preliminarne rezultate za predsjednika Republike Srpske.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare