Izborni noviteti: Jedna od sarajevskih općina će se isticati u odnosu na ostale, da li su spremni?

Vijesti 28. aug 202420:43 0 komentara
N1

Općina Stari Grad Sarajevo će se na predstojećim lokalnim izborima isticati po elektronskoj identifikaciji birača u odnosu na ostale sarajevske općine. Riječ je o novim izbornim tehnologijama, koje će se sprovoditi u nekoliko izabranih općina u državi, pa između ostalog i u Starom Gradu.

Nove tehnologije će se testirati na 458 biračkih mjesta raspoređenih u nekoliko općina u BiH. Pilot projekat koji će se sprovesti u Starom Gradu i 10 drugih izbornih jedinica u državi jeste autentifikacija birača i transmisija rezultata, u cilju postizanja transparentnosti na izborima i onemogućavanja izbornih prevara.

Realizuje se pomoću skenera i aplikacije

Kako će navedeni projekat izgledati, i kako se planira njegova sprovedba, za N1 je pojasnila Safija Šehović, članica Općinske izborne komisije (OIK) Stari Grad:

Autentifikacija birača podrazumijeva da kada birač dođe na biračko mjesto, do člana biračkog odbora, član odbora će da identifikuje birača na osnovu identifikacionog dokumenta, odnosno on provjerava da li se ime i prezime pomenutog birača nalazi na biračkom spisku. Kada član odbora utvrdi da je birač na prebivalištu općine Stari Grad, birač se potpisuje, dobiva svoj ID dokument nazad i upućuje ga prema operateru. Prilikom otiska prsta na skeneru, i ukucavanjem matičnog broja, na displeju će se pokazati ime i prezime birača, dakle utvrđuje se identitet birača.

Što se tiče transmisije rezultata, Šehović kaže da se ona “realizuje pomoću aplikacije koja će biti instalirana kod predsjednika biračkih odbora. Nakon prebrojavanja glasova za nivo načelnika općine i općinskih vijećnika, automatski će se unosom u aplikaciju pohraniti rezultati glasanja s tog biračkog mjesta u bazu podataka CIK-a BiH.”

N1
N1

Uticaj ljudskog faktora u izbornom procesu se mora iskorijeniti

O značaju i neophodnosti izbornih tehnologija u Bosni i Hercegovini, kao i o tome da li se očekuje da će tehnologije proizvesti veću izlaznost na izbore, razgovarali smo sa Vehidom Šehićem, bivšim članom CIK-a i predsjednikom strateškog odbora koalicije „Pod lupom“.

Uvođenje novih tehnologija za izbore je neophodno. Vidimo da je sada donešena odluka o pilot projektima na pojedinim biračkim mjestima, i na određenim izbornim jedinicama, bit će elektronska identifikacija birača, negdje će biti video nadzori. Izbori koji se budu održavali 2026. godine uopšte ne treba održavati ako ne bude novih izbornih tehnologija, jer je izborni proces u Bosni i Hercegovini duboko kontaminiran zbog neodgovornog ponašanja članova biračkih odbora. Uticaj ljudskog faktora se mora iskorijeniti“, kaže Šehić.

Na pitanje da li misli da će tehnologije doprinijeti većoj izlaznosti građana na izbore, pogotovo mlađih građana ispod 30 godina koji, prema podacima sa CIK-a, najmanje izlaze na izbore, odgovorio je:
Izbori su tu da bi se pokazalo da je vlast promjenljiva. Ove nove tehnologije će sigurno utjecati na veliki broj apstinuenata, građana birača koji ne izlaze na izbore jer ne žele sebe da dovedu u situaciju da neko na kriminalan način poništi njegov glas, to će sigurno stvoriti odluku da i oni koji ne izlaze, mlade osobe, počnu izlaziti na izbore, jer ne živimo u demokratskoj državi, i zbog toga nam je potrebna velika izlaznost.“

Provjerili smo i šta mještani Starog Grada misle o tehnologijama, te nam je jedan od sagovornika rekao da je uvođenje izbornih tehnologija “najpoštenije“, dok drugi sugrađani još uvijek nisu ubijeđeni da će doći do većih promjena.

Njihove odgovore pogledajte u prilogu ispod:

Podsjetimo, ovakve višemilionske izborne tehnologije prvi put dolaze u Bosnu i Hercegovinu, a odgovor na pitanje šta će nam one zapravo donijeti, i kako će izborni proces izgledati – ostaje nam da saznamo 6. oktobra na izabranim biračkim mjestima.

Priredila: Emina Buljubašić

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!