Izborni zakon: (Ne)moguća misija

Vijesti 06. jul 202121:31 5 komentara

Uprkos optimizmu pojedinih političkih zvaničnika, predsjednik SDA danas je bio jasan, nema minimuma političke saglasnosti o tome kako implementirati presude međunarodnih i domaćih sudova, odnosno izmijeniti Izborni zakon. Zbog toga je, kaže Bakir Izetbegović, neophodna međunarodna zajednica da posreduje i bude medijator.

SDA je jučer izašla i sa konkretnim prijedlogom koji, uz ostalo, pretpostavlja izbor članova Predsjedništva BiH bez nacionalne odrednice u Parlamentu ili direktno, ali je važno da rješenje bude jednako za oba entiteta. Nadležnost i državnog i federalnog Doma naroda reducirala bi se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, a predložena su simetrična rješenja u odnosu na nadležnosti Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS.

Stavovi Naše stranke i SBB-a

Opozicione partije u Federaciji BiH čije partnerstvo u pregovorima SDA priželjkuje, prijedlog ove stranke ocijenili su neiskrenim jer je kako navodi Naša stranka, “Bakir Izetbegović isti dan najavio svoju kandidaturu za bošnjačkog člana Predsjedništva”, dok u SBB kažu kako se radi “o pozivu u pomoć koji niko ne shvata ozbiljno”.

Iako u HDZ danas nisu bili spremni za komentar, njhov stav je jasan “bilo koji model koji uključuje legitimino predstavljenje i konstitutivnost je vrijedana rasprave”, ili kako je i jučer ponovio Bariša Čolak “mi živimo u Dejtonskoj BiH i to treba uvažiti”.

Prijedlog Milorada Dodika

U RS i pozicija i opozicija je složna kako nije potreban nacionalni prefiks kod člana Predsejdništva BiH, jer u konačnici, Srbi su tamo većina, no oštre reakcije izazvao je prijedlog Milorada Dodika da predsjednik RS istovremeno bude i član Predsjedništva BiH što su u PDP-u i SDS-u nazvali podvalom s ciljem jačanja BiH.

Navodne podvale, Faris Vehabović sudac Evropskog suda u Strazburu nije komentirao, ali jeste prijedloge koji su se mogli čuti protekla dva dana.

Kozmetičke promjene zakona rizikuju nove apelacije

Pa tako za ideju Milorada Dodika kaže da je pravno neutemljena i podsjeća i na presudu Ustavnog suda po apelaciji Željka Komšića kojim je jasno rečeno kako je izbor predsjednika i potredsjednika Federacije BiH, ali i RS, neustavan. Konstitutivnost, s druge strane, ne može biti isključiva, Dom naroda ne može biti iznad Predstavničkog doma, upozorava Vehabović.

Eventualne kozmetičke promjene Izbornog zakona rizikuju nove apelacije, jer nisu u duhu presuda Evropskog suda slaže se i politički analitičar Ranko Mavrak i naglašava da je kompromis moguć .

“No, tek kada se po strani stave bitke ko će po novim pravilima ostati na vlasti, ko ne, jer to jeste suština nemogućnosti dogovora o Izbornom zakonu u BiH”, poručio je Mavrak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare