Izetbegović: Dodika nisam zvao, jedina istina je da smo dogovorili NATO put

Vijesti 16. dec 202213:15 10 komentara
N1/F.Z.

Nakon sinoćnjeg sastanka na kojem je potpisan Sporazum o formiranju vlasti na državnoj razini medijima se obratio lider SNSD-a Milorad Dodik, rekavši kako su ga prijatelji nekadašnjeg koalicionog partnera Bakira Izetbegovića (SDA) "zvali i molili da ga ne ostavlja na cjedilu". Danas je slijedila rekacija predsjednika SDA.

Kako navodi Izetbegović –  Dodika nije zvao niti on, niti njegovi prijatelji, te da je jedina istina da su dogovorili ANP i NATO put BiH, a za šta Dodik sam zna zašto je pristao.

Kaže da ga je Dodik posljednjih dana u dva navrata pokušao uvući u medijske spinove, a sve kako bi skrenuo pažnju sa suštinskih događaja.

“Tako je i ovaj put, kada Dodik svojim izjavama pokušava pomoći Osmorki, računajući da će se umjesto katastrofalnim sporazumom o formiranju vlasti na državnom niovu, mediji i javnost radije baviti pričama o tome „ko je koga zvao, ko je šta dogovorio“, koje su na nivou rekla-kazala”, navodi nekadašnji Dodikov partner.

Tvrdi kako nije namjeravao regovati, ali se predomislio “zbog onih koji nasjednu na Dodikove spinove”.

“Dodik je prije nekoliko dana prvo rekao da sam ga ja zvao i nudio mu „svašta“ da bismo potpisali koalicioni sporazum. Nakon što taj prvi spin nije izazvao posebnu pažnju, Dodik se jučer odjednom „sjetio“ da to ipak nisam bio ja, nego neki „moj prijatelj“. Na sve je dodao i neistinu kako sam mu nekada rekao „da ga moram napadati jer ako to ne radim da sam o lošoj situaciji“”, nastavio je.

“Ustvari, bilo je obrnuto…”

Niti je, kaže, zvao Dodika, niti je, dodaje, ovlastio bilo koga da ga zove u njegovo ime sa ponudama.

“Potpuno sam siguran da Dodik na tu temu nije dobio poziv ni od predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana, što je špekulacija koja se pojavila u nekim medijima. U stvari je bilo obrnuto, Dodik je preko nekolicine posrednika tražio da se sastane sa mnom na njegovom imanju u Laktašima, što nisam prihvatio, uz napomenu da se razgovori mogu voditi u Sarajevu, nakon što se okončaju izbori za domove naroda. Pozivi su stizali u nekoliko navrata, sve dok mu SDP nije isporučio četvrtog delagata u Domu naroda PS BiH. Što se tiče tvrdnje o „nuđenja svačega“ da bismo potpisali koaliciju, s obzirom da između nas nije bilo kontakta, priča sama po sebi pada u vodu”, stoji u njegovom saopštenju.

Osvrnuo se i na neke od ranijih ciklusa formiranja vlasti.

“Ali, ostaju činjenice da je 2015. godine SDA umjesto SNSD-a vlast formirala sa PDP-om i SDS-om, a da je nakon izbora 2018. godine uvjet da bi Dodik ušao u vlast bilo potpisivanje Programa reformi (ANP) i nastavak NATO puta Bosne i Hercegovine. I dok taj uvjet nije ispunio, nije mogao ući u vlast. Dakle, što se tiče „nuđenja svačega“ i „dogovoranja s Dodikom“ – jedina istina je da smo dogovorili ANP, a on vrlo dobro zna zašto je na to pristao. Valjda će nekad smoći hrabrosti da to objasni i javnosti u entitetu RS”, riječi su Izetbegovića.

Na kraju, dodaje kako Dodika nije napadao – ni zbog štete, ni zbog koristi.

“Napadali smo nakaradne i opasne politike koje je on vodio. Napadao je on, i državu BiH, i Bošnjake, i mene lično. Odgovor na njegove napade na državu bile su apelacije Ustavnom sudu BiH, gdje ga je SDA dobila 7:0”, stoji u njegovom zaključku.

Podsjetimo, u sinoć potpisanom sporazumu Osmorke, HDZ-a i SNSD-a, navedeno je pet smjernica koje obuhvataju pet tačaka, a potpisnici su se obavezali da će, između ostalog, raditi na nastavku evropskog puta Bosne i Hercegovine, dok je NATO put ostavljen po strani.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare