Izetbegović: HDZ spreman na ograničene promjene Ustava BiH

Vijesti 03. jun 202117:10 > 17:317 komentara

Lideri SDA i HDZ-a BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović sastali su se danas u Sarajevu gdje su razgovarali o mnogim važnim pitanjima. Glavna tema bila je izmjena Izbornog zakona. Kako je istakao Izetbegović, a potvrdio je i Čović, spremi su i na "ograničene izmjene Ustava Bosne i Hercegovine".

Bakir Izetbegović je najavio novu rundu razgovora. Kazao je da će se uskoro priključiti i ostale parlamentarne stranke u državi.

Bakir Izetbegović: Poziv prijateljima iz MZ-a

“Sljedeći sastanak bi se trebao održati sa predstavnicima parlamentarnih stranaka. U međuvremenu, Čović i ja ćemo se sastati sa prijateljima iz međunarodne zajedncie. Pokušat ćemo izdefinisati minimum u čemu se slažemo. Konkretno kada su u pitanju presude Evropskog suda za ljudska prava. Stavovi su približeni. Imam blagi optimizam”, otkrio je prvi čovjek SDA.

Dragan Čović
Dragan Čović (N1)

Dragan Čović je još jednom naglasio neophodnost izmjena Izbornog zakona.

“Danasa smo još jednom raspravljali važne pitanja. Imamo tri problema. Glavni je Izborni zakon. Također, govorili smo o federalnoj razini vlasti i ispunjavanju uslova na putu ka EU. Izborni zakon ima posebno mjesto. Govorili smo i o zakononima o sukobu interesa, javnim nabavkama, VSTV-u. Došli smo do trenutka kada trebamo pozvati svjedoke našeg sporazuma u Mostaru. Tada smo definisali okvire za izbore u Mostaru i za Izborni zakon”, podsjetio je Čović.

Dragan Čović: Bez novog Izbornog zakona nema ni izbora

Lider HDZ je poručio kako se sa svjedocima sporazuma u Mostaru moraju raspraviti “dvije krucijelne stvari”.

“Tiču se izbora u Domu naroda i u Predsjedništvu BiH. Želimo ispoštovati sve presude. Ako bi došli do usaglašenog stava onda možemo pričati o ograničenim izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine. To je zaključak današnjih razgovora. Nadam se da ćemo najkasnije u narednih 7 ili 10 dana imati zakazane razgovore. Procjena je zajednička da mora biti dogovora. Bez novog Izbornog zakona teško će biti organizovani izbori”, poručio je Čović.

Izetbegović je pojasnio zbog čega gaji “blagi optimizam”.

“Šta je to pomak? HDZ je prihvatio da će biti neophodne ograničene izmjene Ustava. Dakle da Sejdiću ili Finciju omogući se da budu zaista izabrani. Što se tiče Doma naroda ne federalnom nivou… HDZ je spreman da isključivo štiti vitalni nacionalni interes. To su neki pomaci koji po meni daju nekog optimizma”, zaključio je on.

Pitanja o kojima nema rasprave

Čović je naglasio da ima stvari u vezi kojih nikada neće biti rasprave.

“To je pitanje jednakopravnosti konstitutivnih naroda. I njihovo legitimno predstavljanje. Za sve drugo možemo tražiti rješenje. Insistiramo da kada sjednemo, da više ne izlazimo iz dvorane svakih pola sata. Da sjednemo i riješimo. Što se tiče modaliteta danas smo ih prošli na deset. Npr. nije isto ako piše hrvatski član i Hrvat u Predsjedništvu. Ili da se direktno ili indirektno bira”, kazao je Dragan Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar