Izetbegović na skupu u Srebrenici branio Kenelu Zuko, ali i poručio da to “nije bio stav SDA”

Vijesti 30. sep 202421:28 0 komentara
Facebook

U Srebrenici i Konjević Polju održani su predizborni skupovi koalicije Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu, na kojima su predstavljeni kandidati ove koalicije za Skupštinu Opštine Srebrenica i Skupštinu Opštine Bratunac, te zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić. Skupovima je prisustvovao i lider stranke Bakir Izetbegović.

I dok su se iz OO SDA Vogošća u saopćenju za javnost ogradili od izjava Kenele Zuko koja je hvaleći svoju stranku kazala je da su se Bošnjaci u Srebrenici i Bratuncu vozili konjskim kolima, te da je u dijelu općine Vogošća sve izgrađeno zahvaljujući SDA, te poručili da je pokrenut postupak utvrđivanja političke odgovornosti, Izetbegović je branio.

Izetbegović je prvo rekao da je “SDA aktivno pomagala rad udruženja koja okupljaju žrtve genocida, te da bez tih udruženja, poput Majki Srebrenice, ne bi bila donesena Rezolucija UN-a o genocidu u Srebrenici”, a onda “podsjetio na pritisak koji je SDA vršila na visoke predstavnike kako bi izmijenili Krivični zakon i predvidjeli sankcije za negiranje genocida i veličanje zločinaca, te izmijenili Izborni zakon kako bi se presuđenim zločincima onemogućilo kandidovanje na izborima i obnašanje funkcija”.

“Kada konkurencija nema šta prigovoriti SDA, onda se uhvate za nespretne i nesretne izgovorene riječi Kenele Zuko. Ona je zaista kazala nešto što nikada nije bio njen stav, a naročito nije bio stav SDA, i što na kraju krajeva nije istina. Sarajevo je naš zajednički grad, a ne grad samo Sarajlija. Niko nije pitao Aliju Izetbegovića, Sulejmana Tihića, Harisa Silajdžića, Safeta Sušića, Mirzu Delibašića, Mešu Selimovića, reisa Kavazovića, profesora Ahmeda Smajlovića gdje su rođeni. Svi su oni naši i svi su oni nama na ponos”, rekao je Izetbegović.

Zuko je poslije oštrih reakcija uputila izvinjenje jer su njene poruke “protumačene na način koji može biti uvredljiv za Vogošćane i naše sunarodnjake iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine”. >> Opširnije

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!