Izetbegović o zaslugama “Trojke”: Kažu da su za odluku EK-a više učinili Putin i Dodik

Vijesti 28. mar 202417:25 0 komentara
Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović u Pressingu

"Manje je učinjeno sada nego u vrijem vlade Denisa Zvizdića kada smo dobili Upitnik i dali 1.000 odgovora", kazao je za BHRT lider SDA Bakir Izetbegović komentarišući izjavu predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen da se u "Bosni i Hercegovini u prošloj godini uradilo više nego za prethodnih deset".

Izetbegović je mišljenja kako je izjava Von der Leyen “naručena iz Sarajeva od predstavnika Evropske unije jer su pogriješili sa projektom ‘Trojke'”.

Također, prvi čovjek SDA je komentarisao pismo predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto koja se zvaničnicima EU žalila na tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, zaključivši da će Krišto dobit odgovor koji je zvaničan – da je Schmidt to morao uraditi.

Borjana Krišto uputila je u srijedu pismo zvaničnicima EU u kojem je, između ostalog, zaključila kako je “nametanje opsežne međunarodne supervizije od čak 114 popravaka nespojivo s evropskom budućnosti BiH”. Kakav će dobiti odgovor?

Krišto nije imala ništa protiv nametanja od prošle godine kada je preferiran HDZ od Schmidta. Dobit će odgovor koji je zvaničan, da je Schmidt na žalost to morao uraditi. Sigurno će dobiti takav odgovor.

Schmidt je kazao da je njegova posljednja odluka u interesu građana, da je to uradio zbog njih?

Apsolutno, to je jedna od njegovih dobrih odluka. Smanjuju se šanse za lopovluke na izborima.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da se u Bosni i Hercegovini u prošloj godini uradilo više nego za prethodnih deset?

Neki skloni sarkazmu i ironičnim tumačenjima kazali su da su za ovu odluku Evropske komisije više učinili Putin i Dodik nego aktuelna vlast u Bosni i Hercegovini. Imaju pravu u neku ruku jer je geopolitička situacija presudila da se ubrza kandidatski status BiH. Možemo vjerovati vlastitom sjećanju, svježem, kako se usvajaju krnjavi zakoni koje treba popraviti, sa kojima nisu zadovoljni ni međunarodna zajednica niti OSCE, kako se spušta prag koji je dobro pojeftinio – i onda dobijemo ovakvu izjavu Von der Leyen. Mislim da je njena izjava naručena iz Sarajeva od predstavnika Evropske unije jer su pogriješili sa projektom “Trojke”, da napušu tu stvar. Manje je učinjeno sada nego u vrijem vlade Denisa Zvizdića kada smo dobili Upitnik i dali 1.000 odgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!