Izetbegović: Pregovore ćemo nastaviti sami u Sarajevu

Vijesti 30. jan 202213:16 > 14:35 11 komentara
N1

U Neumu je danas bio zadnji dan pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva koji se od četvrtka vode u ovom gradu. Poslije održanih sastanaka javnosti se obratio lider SDA Bakir Izetbegović. Istaknuo je da pregovori nisu završeni, te da će se nastaviti u Sarajevu sljedeće sedmice.

“U vezi sa domovima naroda mislim da je stvar riješenja i po pitanju funkcionisanja izbora člana Predsjedništva smo bili jako blizu. Svi smo uložili veliki napor. Prijatno sam iznenađen odnosom predsjednika NiP-a, SBB-a i NES-a. Imali smo zajednički stav, bili smo spremni da iskočimo očekivinja sa hrvatske strane, tako da smatram da pregovori nisu završeni”, rekao je Izetbegović, dodajući da će se vjerovatno pregovore nastaviti sami u Sarajevu ili negdje drugo.

Na momente se činilo, istaknuo je Izetbegović, da će završiti kompletan posao. 

“Ali idemo dalje. Što se tiče integriteta pocesa, ono što će učiniti stvari uvjerljivijim, poštenje samog procesa, svi smo tu saglasni. Imamo 80 stranica raznovrsnih amandmana koje ćemo usvojiti”, rekao je Izetbegović.

Ponovio je da će pregovore nastaviti u Sarajevu, vjerovatno iduće sedmice.

Radončićeva poruka građanima: Izbora će biti

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić, također se obratio javnosti, rekavši da sve stranke su bile jedinstvene u tome da etničko ne jača prema državi BiH.

“Najveći rezultat smo napravili u podizanju integriteta izbora, probosanskohercegovačka strana bila je jedinstvena. Činjenica da se nismo dogovorili najbolje dokazuje da smo štitili multietničku BiH. Pobjednika pregovora nema, svi smo poraženi. Ovakav epilog da nemamo prijedlog mogu dodatno usložiti i onako komplikovane odnose Hrvata i Bošnjaka”, rekao je Radončić.

Dodao je da je veoma sretan ako se desi dogovor, a velika je stvar da su dijagnosticirali probleme, no, istaknuo je nije optimista, ako uz ovako moćne strane nisu postigli dogovor.

Poslao je poruka građanima: “Ništa se dramatično ne dešava, izbora će biti.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare