Izetbegoviću fali državnički stav, NiP uhvaćen u belaju, SNSD RS sveo na cipele

Vijesti 03. sep 202210:33 5 komentara
N1 (Ilustracija)

Više od 3,3 miliona osoba ima pravo glasa na predstojećim izborima. Za koga glasati? Kakvu ko politiku vodi? Koje su ideologije, a koje ideje i rješenja nude? Sve ćemo to pokušati saznati u narednim danima, a ono što već znamo su parole učesnika u izbornoj utakmici. "Sigurno!" "Živjećeš bolje!" "Pobjeda naroda!" "Jaka, uspješna, pametna BiH", "Republika Srpska mora da se brani", samo su neki od predizbornih slogana u ovogodišnjoj kampanji. Za N1 komentirao ih je grafički dizajner, muzičar i glumac Almir Kurt.

Facebook
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
SA-GFX PLAKATI VO-SLS-1

Slogan SDA je “Sigurno”, Bakir Izetbegović s dignutom rukom i porukom: “Izetbegović za predsjednika”

Kurt: Izetbegović je trebao imati malo više državnički pogled i imamo materijalnu grešku. Znam da oni to vole kolokvijalno spusti, kao narod je priglup, pa piše za predsjednika. Ne, on je kandidat za člana Predsjedništva. SDA stalno podsjeća na Aliju u kampanjama.

Plakati u Sarajevu i Tuzli: SBB – Pametna BiH, Željko Komšić – Za građansku državu, SDP – Da svane dan

Kurt: Razlika između SBB-aa i SDP-a je u fotografiji. SBB je to nespretno zbog različitih svjetala uradio. Taj slogan ‘pametna BiH’ – je li sada BiH pametna ili kada glasamo za njih? SDP – Da svane dan. Ne znam šta drugo može da svane? K'o biva, s njima će nam svanuti. Snaga stranke se pokazuje i grupnim fotografijama, ne kada se fotografišu pojedinačno pa ih dizajner iskruži i nespretno spoji.

Izborni program – Narod i pravda: I zemlja i ljudi i država.

Kurt: Oni su imali ideju da budu drugačiji. To je naslovnica njihovog programa, na crno-bijeloj fotografiji kao da su uhvaćeni u nekom belaju, izgledaju mi kao kuju zao plan pa ih je uslikao ili da dijele pare poslije neke pljačke. Nije mi baš za politiku. Smetaju mi te zabrinute face koje izgledaju kao da ih neko u belaju uhvatio. Koliko je zabrinuto da skupiš oko jednog kuma. Greška – piše Denis Zvidzić nešto, a njega nema na fotografiji.

SNSD- Jer volimo Srpsku

Kurt: Ako posmatramo BiH posljednjih 15-20 godina, ne znam koliko Dodik vlada, svi će pomisliti da je on stvorovi RS. I onda kopijom Dajhmanovog slogana svodiš RS na cipele. Kod njih je pametno grafički napravio goluba od trobojke RS koja je ustvari ruka s dignuta tri prsta.

SDS – Živjećeš bolje

Kurt: Odgovor naroda, jašta ćeš. Šta to znači? SDA je jučer bila u Živinicima, kako povećat ćemo plate i penzije. Šta si uradio do sada? Zašto se zbog njih živi bolje? Ko je to išta napravio? To možeš zalijepiti za osiguranje, banku, sok, fali političkog mesa.

PDP – Republika Srpska mora da se brani i Jelena Trivić – Pobjeda naroda

Kurt: Već godinama pred svake izbore neko nekog napada. Grozno zvuči. Za Jelenu, ne može se skontati koja je partija. Izgleda mlako. Ne vidi se ozbiljan naum da se nešto promijeni.

DNS – Film demokratskog narodnog saveza, Treći put širom RS od 3. oktobra

Kurt: Tu je neko napravio mali iskorak da je nešto drugačije.

Plakati u RS

“Stalno kao najavljuju kraj RS ili neki konačni napad da će se desiti da se destabilizira ili ukine RS, što ne vidim da se radi na terenu. Svi se hvataju RS. Tu nigdje nema ni politike ni ekonomije ni života. Nek’ je nama sretno s njima kakvi su”, zaključio je Kurt u Novom danu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare