Izgleda da su organima gonjena svezane ruke: Do otkrivanja počinitelja dojava bombi jako je teško doći

Vijesti 11. okt 202410:31 0 komentara
N1

Česte dojave o postavljenim bombama posebno u osnovnim školama prouzrokuju velike probleme, djeci, nastavnom osoblju, roditeljima, stručnim službama. Kako ih prepoznati, spriječiti? Gost Novog dana je bio Vahidin Đaltur - sudski vještak za digitalnu forenziku.

Prateći medije, naš gost kaže da ne vidi neki veći broj lišavanja slobode ili pronalaska krivca za ovakve stvari.

“Ide se u javnost da smo našli lice itd, itd. Tehnologije danas omogućuju svima, uključujući i ovu malu djecu koja krivično ne mogu odgovarati, da zloupotrebljavaju kompletan sistem. Tehnika toliko napreduje da je sve teže i teže, i zaista ne bih bio u koži kolegama koji rade na identificiranju osobe koja čini ova krivična djela. Tri godine mi pričamo identičnu priču, ništa se ne mijenja, možemo reći i da je blago gore”, navodi  Đaltur.

 Na koji način neko pošalje dojavu?

Koliko je teško locirati nekoga, uspješno dokazati da je to ta osoba, dodaje on, govori nam podatak ovih dana.

“Imamo pet ili šest dana, dan za danom, različite škole, ali konstantan problem, izazivanje opće opasnosti, problem roditeljima koji moraju doći po djecu… Na kraju krajeva, ni jedna dojava nije lažna, sve dok KDZ pregled ne utvrdi da se ne nalazi u objektu, tek onda možemo reći da je lažna kad nema ništa”, govori sugovornik N1.

Ipak, dodaje, sve su do sada dojave bile lažne, a otkriva i na koji način neko pošalje dojavu.

“Tehnika vam omogućava toliko stvari danas, sa nekim poluznanjem IT-ja, hardvera i softvera, vi možete zagorčati život organima gonjena i procesuiranja da dođu do vas. Svaki pametni telefon je i računar i laptop. Ne treba vam ni GSM kartica, kad imate pametni telefon, vi se jednostavno spojite na neki slobodni WI FI, nakon toga vi ste na mreži, i koristite takav uređaj za ovakve stvari”, kaže Đaltur i dodaje:

“Nije sve tehničke prirode, počinilac, pretpostavljam, dok je ovakvo uspješno, on se hvali sada negdje. Prvi put ga je možda strah, ali nakon drugog puta, trećeg puta, on se oslobađa tog straha. Imate vrlo zaštićene mail sisteme koji ne bilježe logove onoga koji pristupa. Što znači ‘nemoj bilježiti ništa od osobe koja se spaja’. I samim tim i da žele ne mogu vam dati ništa. S tehničke strane nije baš tako lako pronaći počinitelja, da jeste, već bi imali nekoga uhapšenog”.

BiH još uvijek nije uvela sistem, naglašava, gdje vi odete na trafiku kupite 10 kartica i odšetate bez ikakvih problema.

“U Evropi trebate predočiti lični dokument koji će biti skeniran i vezan za jednu ili tih 10 kartica, i ulazi u bazu, i kad se desi, vrlo lako se ustanovi ko je kupio karticu. U slučaju sa emailovima je komplikovanija situacija”, ističe.

Internet – platforma i za učenje loših stvari

Je li ikad uhapšen iko ko je slao lažne dojave, pitamo.

“Mi smo čitali iz medija, i izađe uvijek šturo, nema inicijala, nema prostora na kojem je uhapšen, nego samo izađe ‘uhapšena osoba koja je dojavljivala bombe’. Sutra ujutro se desi da opet isti scenarij”, navodi on.

Treba tu i vremena za pronalazak, pojašanjava, kad se pošalje nekome zahtjev za međunarodnu pomoć da dostave informaciju, to može trajat mjesecima.

“Možete dobiti informaciju koja ukazuje na VPN iz Mexico, i tamo se morate obrati ili se obratiti proizvođaču VPN-a, ako znate koji je VPN od onih besplatnih do onih koji se plaćaju, to nije jednostavno, nije to samo klik, klik, klik. Internet je postao i platforma za učenje loših stvari”, podcrtao je Đaltur.

Podsjetimo, posljednjih mjesec dana u BiH su česte dojave o bombama u raznim školama.  Djeci i roditeljima postalo je mučno svakodnevno isti stres prolaziti, a kako kažu, čini im se da policija osim što izađe na teren, ne poduzima veće korake.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!