Između spektakla i kontroverzi – 24. Zimske Olimpijske Igre

Vijesti 04. feb 202219:16 0 komentara

Danas su u Kini svečano otvorene 24. Zimske Olimpijske igre. Skoro tri hiljade sportista će se sljedećih dvije i po sedmice boriti za najsjajnija odličja. I ovaj put, međutim, otvaranje Olimpijskih Igara nije moglo proći bez kontroverzi.

Očekivanja od bh. olimpijaca

24. Zimske Olimpijske igre u Pekingu svečano su otvorene defileom svih delegacija koje učetstvuju na Olimpijskim igrama. Bosna i Hercegovina na ovim igrama ima šest takmičara. Mirza Nikolajev, Strahinja Erić, Emir Lokmić, Esma Alić, Sanja Kusmuk i Elvedina Muzaferija brane zastavu Bosne i Hercegovine. Među našim takmičarima, prema mišljenju eksperata iz Bosne i Hercegovine, najviše se očekuje od Elvedine Muzaferije u spustu i Super G-ju.

“U zavisnosti od staze, mislim da bi ona mogla, sa dobrom vožnjom, među 20 takmičara. To je ono što bi bilo uspjeh, a ujedno i nešto što je ostvarivo”, rekao je Edin Terzić, bivši bh. olimpijac.

Dosta se očekuje i od najboljeg bh. sankaša Mirze Nikolajeva, ali svi bosanskohercegovački sportisti trebali bi na borilišta izaći bez pritiska.

“Volio bih da naš sankaš kojeg imamo prvi put nakon dugo vremena ostvari dobar rezultat. Isto tako i trkači. Svima želim sreću i da ostvare najbolje moguće rezultate”, rekao je Igor Laikert, bivši bh. olimpijac.

Bojkot

Velika sportska takmičenja inače privlače i kontroverzne teme, pa su i kod ovih zabilježeni protesti, doduše daleko od Pekinga. Stotine muslimana Ujgura je u turskom Istanbulu održalo protest protiv kineske vlade zbog ugnjetavanja kojem su podvrgnuti u Kini.

“Nadamo se da će oni koji učestvuju u Olimpijadi podići glas protiv Kine, jer ono što oni rade nije samo zločin prema muslimanima i Ujgurima, več i protiv čovječnosti”, kazao je ABdullah Mudinoglu.

A bojkot su još davno najavile neke zemlje zapada poput Sjedinjenih Država, Australije, Novog Zelanda i drugih savezničnih zemalja, koje nisu poslale političke delegacije u Kinu. Prisutan je bio Vladimir Putin, ali i delegacije zemalja koje prema Kini nemaju tako oštro stajalište.

Na stadionu “Ptičije Gnijezdo mogla je biti prisutna samo odabrana publika, jer karte nisu puštane u prodaju već ih je dijelio organizacioni odbor igara, te kineska vlada.

Između spektakla i kontroverzi otvorene su 24. Zimske Olimpijske Igre. Nakon spektakularnog otvaranja u fokusu će, nadamo se, biti samo dešavanja na sportskim borilištima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!