Izrael izvršio napad u centralnoj Siriji, ubijene četiri osobe

Vijesti 14. okt 202110:121 komentar
Izvor: REUTERS/Amir Cohen

Sirijski vojnik i tri proiranska borca su ubijena u izraelskom zračnom napadu u centralnoj Siriji, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR), organizacija sa sjedištem u Londonu.

Sirijska državna agencija SANA je ranije objavila, pozvavši se na vojni izvor, kako je u napadu u srijedu, nedaleko od grada Palmyra u provinciji Homs, ubijen vojnik i kako su još tri ranjena.

„U približno 23.34 sata po lokalnom vremenu, izraelski neprijatelj je izvršio čin zračne agresije u području Palmyre gdje je gađao komunikacijski toranj i nekoliko položaja u njegovoj blizini“, naveo je izvor SANA-e.

Iz SOHR-a kažu kako je napadnuto nekoliko iranskih položaja, uključujući komunikacijski toranj, kod zračne baze T4 istočno od Palmyre.

Dodaju kako su izraelski borbeni avioni preletjeli iznad iračko-sirijsko-jordanskog graničnog trokuta kada su izvršili napad.

Također, iz SOHR-a navode kako je sirijska zračna odbrana presrela nekoliko izraelskih raketa i kako je ranjeno ukupno sedam osoba, od čega tri sirijska vojnika, prenosi AFP.

Od izbijanja sirijskog građanskog rata 2011. godine, Izrael je rutinski izvodio zračne napade unutar Sirije, uglavnom ciljajući trupe sirijske vlade, kao i iranske i libanske snage Hezbolaha povezane sa režimom Damaska.

Izraelska vojska rijetko priznaje pojedinačne napade, ali je više puta ponavljala da neće dopustiti Siriji da postane uporište svog najvećeg neprijatelja Irana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar