Izrael planira postaviti BiH kao jednu od vodećih država u regiji

Ekonomija 07. maj 202318:46 5 komentara

Završen je Međunarodni mostarski sajam privrede čiji je ovogodišnji zemlja partner bila Izrael - zemlja čije su se privredne aktivnosti i ulaganja u našoj zemlji, posebno u Hercegovini, intenzivirala nakon što je kompanija M.T. Abraham Group preuzela Aluminij, hercegovački gigant koji je nakon gašenja u kratkom periodu postao najveći izvoznik iz BiH.

Cilj je kažu izraelski investitori, donijeti novo iskustvo, drugačiji inovativni biznis pristup koji treba da dovedu do boljih rezultata, a koji će BiH postaviti kao jednu od vodećih država u regiji.

“Vjerujemo u vas, vjerujemo u ovu zemlju”, riječi su to izraelskog biznismena, predsjednika Židovske općine Mostar, Privredne komore Izraela i M.T. Abraham grupe Amira Gross Kabirija koji je u najtežem trenutku preuzeo Aluminij i najavio nova ulaganja, obnavljanje proizvodnog procesa te povratak ljudi na posao.

Cijela priča počela je prije tri godine kada se za ovu kompaniju tražilo novo rješenje i kada je bilo od strateške važnosti što prije pokrenuti proizvodnju.

“Mi smo ovdje da vama pomognemo, da vas savjetujemo kako da se razvijate. Izrael je nekad bila mala zemlja, prepuna problema, nismo imali zlato, dijamante, plin ni benzin, no zahvaljujući inovacijama i vještinama sada je najmoćnija država Bliskog istoka i vjerujem da ova država ima iste kvalitete”, dodao je Kabiri.

Upravo iz tog razloga ulažu u našu zemlju, jer potencijala je tvrde na pretek. Nakon oživljavanja Aluminija, kao poklon Mostaru otvorena je zbirka umjetnina. Riječ je o dijelu kolekcije ove grupacije koja je nastala prije 70 godina.

“BiH bi mogla biti mali Izrael na Balkanu”

Direktor Aluminija vlasnik je jedne od najznačajnijih umjetničkih galerija na Balkanu pod nazivom “The Hub of Fine Arts” čija su izložena djela procijenjena na tržišnu vrijednost od 300 miliona KM.

Prošle godine u Mostaru je otvorena privredna komora Izraela, u planu je otvaranje ureda u Sarajevu i Banja Luci. Namjera je, kažu, privući investitore i doprinijeti jačoj privrednoj saradnji ove dvije zemlje.

“Ako mene pitate, nema sumnje da bi BiH mogla biti ‘mali Izrael na Balkanu’, ali također može biti i ‘veći Izrael na Balkanu’. Sve što imate je vrlo sadržajno, i Izrael nije ovdje samo kako bi ostvario profit, nego kako bismo sarađivali i kako bismo svi zajedno bili na dobitku”, kazao je Dan Oryan, šef Odjela za Balkan pri Ministarstvu vanjskih poslova Izraela.

Kada je je riječ o ulaganjima, ambasadorica Izraela Galit Peleg za BiH vjeruje da je ovo samo početak i da će se rezultati razgovora između izraelskih i bh. kompanija tek pokazati, posebno nakon mostarskog sajma u kojem su vidjeli veliku priliku.

“Kakva je korist od svega ovog vidjet ćemo u narednim mjesecima. Postoji veliki interes izraelskih kompanija za BiH i ovu regiju i vjerujem da je ovo samo početak”, kazala je Peleg.

Primjetne su i dobre relacije izraelskih investitora i državnika sa liderom HDZ-a koji je prošle godine posjetio memorijalni centar Holokausta, tokom službene posjete Izraelu, pa je tako na mostarskom sajmu, posebno upečatljiva bila zahvala izraelskog premijera Benjamina Netanyahua upućena Draganu Čoviću.

“Znam da ste svi predani borbi protiv antisemitizma. Hvala posebno mom prijatelju Čoviću. Obećao si da ćeš u Mostaru ukloniti nazive ulica nazvanih po ratnim zločincima. Obećanje si ispunio. Cijenim tvoj čin koji može poslužiti kao primjer svima u svijetu”, poručio je Netanyahu.

Kompanija M. T. Abraham Group postala je i generalni sponzor Zrinjskog, a također podržava i najbolju bh. plivačicu Lanu Pudar – njihovi baneri, ali i zastave Izraela ističu se duž cijelog grada. Najveći potencijal u BiH Izraelci vide u “kvalificiranoj radnoj snazi”, a ozbiljan interes pokazan je i za mostarskim aerodromom koji se već duže vrijeme nalazi u krizi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare