Izuzetno loš put povezuje BiH sa Crnom Gorom: Postoje li naznake da će ovaj put biti izgrađen po modernim standarima?

Vijesti 08. dec 202321:36 0 komentara

Izuzetno loš put povezuje Bosnu i Hercegovinu sa Crnom Gorom. Ogroman broj bh. građana koristi dionicu puta prema graničnom prelazu Šćepan polje, naročito u ljetnom periodu kada odlaze na crnogorsko primorje. Postoje li naznake da će ovaj put biti izgrađen po modernim standarima?

Već jako dugo mnogi ukazuju na katastrofalno stanje putne dionice koja vodi ka graničnom prelazu Šćepan polje. Makadamski dio puta je uzak. Tu su odroni i rupe. Zaštitne ograde nedostaju, a nerijetko morate čekati da domaće životinje prve pređu put. Sada su konačno državni ministri saobraćaja Bosne i Hercegovine i Crne Gore dogovorili da mašine i radnici izađu i poprave ono najvažnije.

Edin Forto, ministar komunikacija i saobraćaja BiH kazao  je:

”Započet ćemo izgradnju mosta između dvije države, Šćepan polje, započet ćemo sljedeće godine. Pokrenut ćemo proces zaduživanja kod međunarodnih institucija za izgradnju pristupnih cesta sa obje strane”.

Prema prvoj procjeni za potrebe izgradnje puta koji se nalazi u BiH bit će potrebno 100 miliona eura. O finansijskim sredstvima za ovaj projekat na sastanku se govorilo sa predstavnicima Svjetske banke.

Christopher Sheldon, šef Ureda Svjetske banke za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru:

”Mi znamo koliko je važan ovaj put i veza između dvije zemlje i zajedno sa EU podržavamo izgradnju ove putne konekcije. Veoma brzo će biti pripremljen projekat kako bi se što prije počelo sa izvođenjem radova”.

Na sastanku je otvoreno još mnogo tema. Infrastrukturni projekti o kojima se priča godinama, ponovno su predmet dijaloga.

Nedeljko Čubrilović, ministarstvo saobraćaja i veza RS kazao je:

”Vjerujem da nas nikakva politika neće skrenuti sa ovoga puta i da ćemo ovo privesti kraju. Drugi projekti koji su spomenuti Jadransko-jonska inicijativa… meni je drago da se ponovno pokreće”.

Filip Radulović, ministar prometa Crne Gore:

”Taj autoput će od Grčke do Italije da spoji Jadran i da poveća rast BDP-a u Crnoj Gori i BiH. Pričali smo i o brzoj cesti Bilo Polje-Pljevlja-Goražde”.

Jadransko-jonska autocesta počinje u Italiji, a završava na grčkoj obali. Prolazi kroz sedam zemalja, a u BiH kroz dio Hercegovine, Stolac i Počitelj. Sve je to deklarativno dogovoreno. Svi projekti sada čekaju praktičnu realizaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!