Izuzetno nerazvijena bh. općina bi sa svojom rudom “mogla biti ključna za razvoj Evrope” – od onoga što slijedi strahuju i mještani i ekolozi

Vijesti 24. dec 202320:49 0 komentara
N1

Izrazito nerazvijene Lopare leže na izrazito bogatim rudnim nalazištima koja bi mogla biti ključna za razvoj Evrope. Ovo je pokazalo geološko istraživanje kojim je utvrđeno da se na Majevici nalaze velike količine litijuma. I dok mještani strahuju od velikog zagađenja životne sredine, firma koja je radila istraživanje najavljuje i eksploataciju, a ekološka udruženja dobijaju upozorenja od diplomatskih predstavnika.

Bajkovita Majevica na dlanu na prvi pogled. Na drugi prava bajka krije se pod zemljom. Oživjeti bi je mogli oni koji otkopaju prvi rudarski kop. O tome se u majevičkim selima već govori, ali uz negodovanje mještana.

“Dobro je to istraživanje, neka je to, ali radi se o tome što je to zagađenost. Nije to nakupi u kamion i vozi, to bi dobro bilo”, primjećuje Neđo Milovanović.

Polemika se povela nakon što je kompanija „Ar Core“ po završetku istraživanja koje je trajalo duže od četiri godine saopštila da su pod Majevicom nađene značajne količine različitih ruda među kojima i litijuma, što posebno brine mještane.

Sirovina budućnosti. Mnogi upravo tako tepaju litijumu, rudi koja je ključna za savremenu autoindustriju, baterije, električne automobile i mobilne telefone. Ključna je i za savremenu farmaciju i medicinu. Ipak njena eksploatacija štetna je po životnu sredinu.

I o tome ponešto zna i lokalno stanovništvo posebno, jer su i ekolozi sve glasniji sa upozorenjima da je rudarenje litijuma pogubno po eko-sistem.

“Ali je to otrov i ovako narod umire. Ti kad pogledaš stvarno, malo ko će biti za”, naglasila je mještanka Cvija Milovanović.

Domaća javnost sa potencijalnom opasnošću od eksploatacije litijuma najviše je upoznata tokom masovnih protesta u Srbiji zbog namjere međunarodne kompanije „Rio Tinto“ da u Jadru kod Loznice eksploatiše nalazište. Tek 60-ak kilometara od te lokacije udaljeno je nalazište u Loparama u kojima se zbog najave otvaranja rudnika digla uzbuna među mještanima, pa je i načelnik od prvobitne ideje da se budućnost projekta razmotri na referendumu, odustao.

“Mislim da za to nema potrebe, jer je većinski stav i opredjeljenje ljudi, evo izađite bilo gdje, napravite anketu ljudi su protiv toga”, istaknuo je načelnik Rado Savić.

“Znajući da ga nigdje u Evropi nema, da je prvi, ja sam rekao zašto da Lopare budu preteča Evrope”, dodao je Milenko Ristić, predsjednik Skupštine općine Lopare.

Uprkos stavu lokalnih vlasti kompanija koja je radila istraživanje nastavila je pripreme za početak eksploatacije koje će trajati od tri do pet godina. O rezultatima istraživanja kompanija, čije je sjedište u Laktašima i koja nema niti internet stranicu, javnost je upoznala kroz saopštenje u kojem posebno naglašava razvojni potencijal eksploatacije. Radi se o kćerki-firmi „Ar Core AG“ kompanije iz Švajcarske na čijem sajtu je moguće pronaći tek mali detalj o, kako sami kažu, njihovom osnovnom projektu „najvećeg rudnika litijuma i bora u Evropi sa golemim potencijalom i mogućnošću iskopavanja koje bi trajalo 65 godina. Više informacija dostupno je samo registrovanim potencijalnim investitorima.

Ostatak priče pogledajte u prilogu Mladena Vujinovića ispod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!