Izvještaj ECRI-ja o BiH: Ogorčenost, nepovjerenje i mržnja i dalje prečest opis međuetničkih odnosa

Vijesti 25. jun 202410:44 0 komentara
ECRI

Ogorčenost, nepovjerenje i mržnja su i dalje previše čest opis međuetničkih odnosa u Bosni i Hercegovini i potrebna je suštinska promjena paradigme kako bi se to prevazišlo, poruka je Evropske komisije protiv rasizma i netolerancije (ECRI).

U šestom po redu izvještaju o Bosni i Hercegovini ECRI navodi da je politički sistem zemlje i dalje podijeljen po etničkim linijama, zasnovan na Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je okončan rat u BiH 1995. godine.

“Uprkos prethodnim preporukama ECRI-a da se postupi u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava iz 2009. u predmetu ‘Sejdić i Finci’ do sada nije postignut nikakav napredak, pa ECRI još jednom poziva vlasti da preduzmu odlučnu akciju u tom pogledu”, navela je ta organizacija.

Podsjećaju i na neispunjene preporuke koje se odnose na etničku segregaciju u obrazovanju.

“Prethodne preporuke ECRI da se okončaju svi oblici etničke segregacije, uključujući sistem ‘dvije škole pod jednim krovom’ i da se obezbijedi potpuno integrisan obrazovni sistem u cijeloj zemlji, još nisu sprovedene. Stoga ECRI u svom izvještaju ponavlja ovu preporuku”, navode oni.

ECRI preporučuje “uvođenje višeperspektivne nastave historije radi promovisanja tolerancije” i predlaže veći angažman opština oko kulturnih centara i sportskih klubova “koji mogu da prevaziđu etničke granice i promovišu integraciju, posebno među mladima”.

Ta organizacija poziva i na produženje mandata Centralne izborne komisije za praćenje govora mržnje tokom cijele izborne kampanje, kao i na primenu pravnih okvira koji omogućavaju pravno priznanje istospolnih parova ili olakšavanje procesa za zakonsko priznavanje roda transrodnih osoba.

U izvještaju o Bosni i Hercegovini ECRI registruje i napredak u pojedinim oblastima, u odnosu na prethodni izvještaj iz 2016. godine: povećanje budžeta za ombudsmana za ljudska prava, značajno poboljšanje situacije za migrante, pojačanu saradnju sa OEBS na evidentiranju slučajeva zločina iz mržnje, kao i činjenica da je Sarajevo bilo domaćin tri uspješne i mirne LGBTI+ parade ponosa.

U izvještaju se još navodi da su, nakon prethodnih kritika, vlasti Republike Srpske uklonile sadržaje koji su negativno prikazivali Jehovine svjedoke u nekim školskim udžbenicima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!