Izvještaj Platforme Vijeća Evrope o prijetnjama slobodi medija spominje Dodika

Vijesti 27. apr 202211:41 0 komentara
N1/Ilustracija

Izvještaj koji je objavilo 15 partnerskih organizacija Platforme Vijeća Evrope za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara pokazuje da se u 2021. godini povećao broj prijava slučajeva prijetnji slobodi medija u državama članicama Vijeća Evrope u protekloj godini, a u izvještaju također spominje član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Broj prijava prijetnji slobodi medija u državama članicama Vijeća Evrope se u 2021. Godine povećao za 41% u odnosu na prethodnu godinu – sa 200 u 2020. godini na 282.

“Jedanaest dojava o uvredama i kampanjama klevete potvrđuje da se nastavljaju verbalni napadi od strane predstavnika državnih organa, uključujući aktivne šefove vlada i država”, navodi se u izvještaju.

Kao primjer ovakvog djelovanja se navode izjave Dodika dana 24. maja 2021. godine.

Navodi se da je on “prijetio” novinarki Tanji Topić i njenoj porodici u izjavi za agenciju SRNA iz Republike Srpske, nazivajući je “agentom njemačke vanjske obavještajne službe”.

Generalna sekretarka Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić osudila je napade na novinare u Evropi i izrazila zabrinutost zbog izvještaja. Također je istakla da je došlo do napada na novinare od strane ruske vojske tokom agresije u Ukrajini, što je rezultiralo smrću nekoliko novinara, te je podsjetila da vlade zemalja imaju obaveze da štite novinare, uključujući i u vrijeme rata.

“Sloboda izražavanja i sloboda medija danas se suočavaju sa mnogim izazovima u Evropi. Iako postoje poboljšanja u određenim oblastima u nekim zemljama, postoji opšti trend erozije ovih sloboda. U ovim kriznim vremenima – dok je pandemija Covid-19 i dalje prisutna i nasilje u Ukrajini i dalje bjesni – moramo udvostručiti naše napore da odbranimo osnovne principe slobode izražavanja i nezavisnosti medija koji su od suštinskog značaja za naše demokratije”, rekla je ona.

U 2021. godini je šest novinara izgubilo život u Evropi dok su obavljali svoj posao, a četvero od njih su bili direktno na meti napada.

Broj upozorenja vezanih za napade na fizičku sigurnost i integritet novinara porastao je za 51% (82 slučaja), od kojih su se mnogi dogodili tokom javnih protesta protiv Covid-19 mjera. Ukupno 110 dojava odnosilo se na slučajeve uznemiravanja i zastrašivanja.

Do kraja 2021. godine ostalo je neriješeno 26 slučajeva napada na novinare, a 56 novinara je bilo u zatvoru.

U izvještaju se izražava posebna zabrinutost zbog sve više slučajeva zastrašivanja novinara korištenjem institucija pravosuđa, zloupotreba tužbi za klevetu kako bi se ućutkali mediji i usvajanja restriktivnih zakona pod izgovorom borbe protiv “lažnih vijesti”, stranog uplitanja ili pandemije Covid-19.

“Drugi zabrinjavajući trendovi su erozija nezavisnosti javnih medija i zarobljavanje privatnih medija od strane vlada u nekoliko zemalja radi konsolidacije medijskog okruženja naklonjenog vladama, kao i ograničenja u izvještavanju, posebno o migracijama, prijetnje medijima od strane organiziranog kriminala i elektronski nadzor novinara”, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!