Janjić: Obični građani u Beogradu ne razumiju šta je Rezolucija, vlada zabrinutost o mogućem novom sukobu

Vijesti 24. maj 202417:21 4 komentara

Zbog čega zvanični Beograd usvajanje Rezolucije o Srebrenici predstavlja kao pobjedu, hoće li sada uslijediti novo dizanje tenzija, ili smirivanje situacije u regionu, za „Dan uživo“ analizirao je Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose.

Na pitanje zbog čega zvanični Beograd usvajanje Rezolucije o Srebrenici predstavlja kao pobjedu, Janjić kaže sljedeće:

“U Srbiji imamo tri glasa u ovom momentu. Prvi je glas ovaj iz Banja Luke, čak su isti akteri koji govore o pobjedi, hrabrom držanju, jednoj potrebi mobilizacije, jer ovo kao nije kraj priče, ne zna se šta je nastavak. Drugi glas je u stručnoj javnosti, u nezavisnim medijima, a i u onim sa nacionalnom frekvencijom, da se malo opreznije tumači cijela priča. Taj detalj možda govori da su njemački mediji upravu, da bi Vučiću moglo da odgovara i njegovoj koaliciji, ovaj način i rasplet poslije ove skupštine. Postoji i treći glas, ljudi sa ulice, koji ne razumiju apsolutno o čemu je riječ, ne razumiju motive, ni u čemu je pobjeda”.

“Suzdržani nisu osporili Rezoluciju”

Janjić smatra da ako bi se krenulo po ulicama Beograda, dobili bi se potpuno drugačiji odgovori od Vučićevih.

“Mislim da u Srbiji kod običnih ljudi, vlada zabrinutost da bi moglo doći do novih sukoba“, govori Janjić.

Oni koji su bili suzdržani u Generalnoj skupštini UN-a, zapravo su govorili o relevantnim pitanjima moguće eskalacije, ali je u suštini, ističe Janjić, nisu osporavali, samo se nisu uključivali.

“Mislim da je za analizu ili orijentir, za ove ljude, koji su od Ljajića do Šešelja, da dobro prouče šta je rekao kineski predstavnik. Ovo je jedna igra koja je postala daleko iznad kapaciteta javnosti i vlasti Srbije, a na kraju krajeva se tiče naše pozicije. Došlo je vrijeme na naplatu, kada u tom trošenju, kako je Vučić govorio kupovini vremena, kupljeno je sve vrijeme za odsustvo jasne orijentacije gdje se pripada u posthladnoratovskom bezbjedonosnom okruženju”, zaključio je Janjić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare