Jasmila Žbanić u ekipi HBO serije „Last of us“

Kultura 06. jan 202315:38 0 komentara
Screenshot

Dugoočekivana serija „Last of us“ konačno izlazi pred publiku 16. januara, a među ekipom glumaca, ali i zanimljivih reditelja koji su režirali epizode našla se i bosanska autorka Jasmila Žbanić.

Poznata bosanskohercegovačka rediteljka Jasmila Žbanić, autorica nagrađivanih filmova „Grbavica“ i „Quo Vadis, Aida“, režirala je jednu od epizoda očekivane serije koja prati krijumčara i tinejdžeerku koji jure za lijekom protiv stravične bolesti koja ljude pretvara u agresivne zombije. Serija se temelji na poznatoj video igri koja uskoro stiže na HBO. Na svom Instagram profilu rediteljka je napisala „Bilo je veliko zadovoljstvo režirati jednu epizodu serije s ovim sjajnim ljudima“.

Radnja HBO-ove drame smještena je u post-apokaliptični SAD i prati potragu krijumčara Joela (Pedro Pascal) i tinejdžerke Eli (Bella Ramsey) za lijekom protiv stravične gljivice koja ljude pretvara u agresivne zombije. Craig Mazin, tvorac nagrađene HBO-ove miniserije „Černobil“, koja se oslanja na stvarnu katastrofu, ovoga puta donosi priču o putovanju dvoje neočekivanih suputnika – muškarca koji pokušava živjeti s tugom zbog smrti kćerke, te mlade devojke koja je preživjela napad jednog od zaraženih – u vrijeme potpunog društvenog kolapsa.

Osim Žbanić, u stvaranju ove surove, ali i ljudske priče, Mazinu su se pridružili i iranski redatelj Ali Abasi, redatelj Jeremy Webb, koji je radio na serijama „Masters of Sex“ i „The Umbrella Academy“, britanski redatelj Peter Hoar čiji rad takođe uključuje seriju „The Umbrella Academy“, ali i „Daredevil“ i „Doctor Who“, redateljiku filma „Elvis & Nixon“ Lisa Johnson. Među ekipom reditelja se našao te tvorac originalne igre Neil Druckmann.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!