“Jedan ili 10 tužilaca u KS nisu vidjeli ono što vidi Tužilaštvo BiH?”

Vijesti 02. feb 202119:23 > 21:36 2 komentara

Hasan Dupovac i Zijo Mutap predati su danas u nadležnost Tužilaštva BiH u slučaju ubistva Dženana Memića. Porodica je održala mirno okupljanje ispred Kantonalnog tužilaštva i traži da Sabina Sarajlija odstupi sa dužnosti tužiteljice.

Nemaju više strpljenja. Porodica Memić ne želi više Sabinu Sarajliju na mjestu glavne tužiteljice u Kantonu Sarajevo. Uz smjenu, za koju ne vjeruju da će se desiti, traže i sastanak.

“Tražio sam sastanak da primi mene i mog advokata, što ne vjerujem da će uraditi, da joj opet damo dokaze o ubistvu, iako ona više ne vodi istragu jer je vodi Državno tužilaštvo”, navodi Muriz Memić.

Advokat prodice Ifet Feraget poručuje da je zahtjev za smjenu tužiteljice utemeljen iz najmanje dva razloga. Službena istraga se ne okončava podizanjem optužnice, jer bi svi tužioci podizali lažne optužnice.

“Drugi je taj što je Tužilaštvo BiH otvorilo istragu zbog organizovanog kriminala, koja je zasnovana na dokazima koji se nalaze u Tužilaštvu KS. Kako to da jedan ili 10 tužilaca koji su radili na predmetu nisu vidjeli ono što vidi Tužilaštvo BiH”, pita Feraget.

Tražili smo i odgovore iz Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo koje se oglasilo “da se neće oglasiti”…

“Budući da je u krivičnom predmetu ‘Seferović i dr.’ u toku postupak po žalbi pred Federalnim tužilaštvom i Vrhovnim sudom Federacije BiH, glavna tužiteljica ne može davati izjave i mišljenja u odnosu na navedeni predmet”.

Mirni protest ispred kantonalnog tužilaštva iniciran je nakon jučerašnjeg hapšenja Zijada Mutapa i Hasana Dupovca osumnjičenih za krivično djelo “organizirani kriminal” u vezi sa krivični djelima “protuzakonito posredovanje” i “pomoć počinitelju poslije učinjenog krivičnog djela”. Nakon ispitavanja osumnjičenih u Tužilaštvu BiH postupajući tužitelj tražit će pritvor od Suda BiH.

“Mjera pritvora tražit će se zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i naročitih okolnosti kaznenog djela zbog kojih bi boravak osumnjičenih na slobodi izazvao uznemiranje građana i javnosti”, navode iz Tužilaštva BiH.

Istraga Tužilaštva BiH se se nastavlja u cilju podizanja optužnice protiv osumnjičenih, no advokat Feraget ističe da je podnio prijavu protiv više od 45 osoba u ovom predmetu. Da li će Tužilaštvo BiH procesuirati i tužitelje koji su obuhvaćeni njegovom prijavom ostaje da se vidi, no da je pravda spora, ali dostižna i u borbi oca protiv sistema svojim dolaskom pred kantonalno tužilaštvo pokazali su i advokat Senad Pećanin i političar iz Trebinja Nebojša Vukanović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare