Jedan ZA, ostali PROTIV nezvanične inicijative Milorada Dodika

Vijesti 30. aug 202119:04 1 komentar
N1

Turska je spremna "sa hairom" posredovati u pregovorima u BiH, ali isključivo pod uslovom da se tri strane o tome slože. Hrvatski predsjednik inicijativu da on, predsjednik Turske i Srbije učestvuju u pregovorima ocjenjuje pozitivnom, mada sumnja u mogućnost realizacije. Za sada izostaje reakcije Srbije na ovaj, nezvanični, poziv Milorada Dodika. Da dogovora o pregovorima neće biti, jasno je iz prvih reakcija koje stižu iz BIH.

Novih dogovora, onakvih kakve traži Milorad Dodik, neće biti odgovorio je lider SDA Bakir Izetbegović kolegi iz SNSD-a, poručivši da su dogovori završeni prije 26 godina u Dejtonu.

O budućnosti Bosne i Hercegovine se neće pregovarati, ali će se razgovarati i to isključivo u institucijama države Bosne i Hercegovine, odnosno u Predsjedništvu i Parlamentarnoj skupštini. U tim je razgovorima dobrodošla podrška prijatelja iz međunarodne zajednice, ali sigurno ne u reduciranom formatu kojeg predlaže Milorad Dodik“, istakao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Dodik je nakon posjete turskog predsjednika BiH predložio pregovore o BiH uz pomoć predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske. Među prvim je reagovao predsjednik Hrvatske, a incijativu je ocjenio pozitvnom, ali i nerealnom.

Kako tumačim tu njegovu inicijativu? Pa nećete vjerovati dobronamjerno. Mislim da su namjere sljedeće, da se pridržavamo Dejtona koji se krši. Krše ga određeni ljudi, određene političke opcije. To uporno rade, optužuju Hrvatsku za zločinački poduhvat, to rade od tri člana Predsjedništva, aktivno i dnevno dvojica. Predstavnik bošnjačkog naroda i predstavnik hrvatskog“, kazao je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske.

A jedan od prozvane dvojice Željko Komšić. odmah je odgovorio. Komšić kaže pozivanje da presude međunarodnih sudova nije kršenje Dejtona.

Svoj odnos prema Republici Hrvatskoj kao državi pokazali smo jasnim stavom da BiH ne treba procesuirati generale Hrvatske vojske zbog legitimnih oslobodilačkih operacija pri oslobođenju Hrvatske a na čemu insistiraju upravo oni što ih Milanović danas advokatiše a dolaze iz entiteta kojeg je on sam nazivao genocidnim“, poručio je Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Jedinstvenog stava u Predsjedništvu nema, a to je za Tursku uslov pod kojim bi se uključila u proces pregovora. Potrebno je, kazao je predsjednik Turske, u povratku iz posjete regionu, da se Bošnjaci, Srbi i Hrvati ujedine među sobom i kažu.

Želimo Turskoj dati takav zadatak, niko se ne smije miješati u naše poslove, samo neka Turska djeluje kao posrednik ovdje u naše ime. Već sam im rekao. ‘Ako donesete takvu odluku, mi ćemo također napraviti naše procjene. Donesite ovu odluku kao trojka, a ne čekajući upute odnekud. Nakon toga sam rekao: ”Napravit ćemo ovaj korak s hairom“, naglasio je Recep Tayyip Erdoğan, predsjednik Turske.

Ustavom BIH je propisano miješanje stranih faktora u unutrašnja pitanja, kaže bivši hrvatski diplomata Božo Kovačević, podsjećajući na visokog predstavnika i strane sudije u Ustavnom sudu BiH.

Dodik želi da se promijene sponzori, a očito je sve to usmjereno na raspad BiH. On se oslanja na dobre odnose sa Vučićem, i katkad neobične izjave našeg predsjednika koje bi mogle značiti da se katkad interesi Srbije i Hrvatske kada je u pitanju BiH podudaraju“, komentarisao je Božo Kovačević, bivši hrvatski diplomata.

Zvanično mišljenje predsjednika Srbije o Dodikovoj inicijativi nije poznato. A o eventualnim pregovorima u novom formatu, nisu se izjašnjavali ni i iz HDZ-a BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare