Jedna od najvećih vojnih vježbi na tlu Evrope bez Srbije

Vijesti 18. maj 202111:38 > 11:46 1 komentar
www.europeafrica.army.mil

Zajednička vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država "Brzi odgovor 21" je dio veoma složene i obuhvatne vojne vježbe "Defender Europe 21" u kojoj učestvuje blizu 30.000 savezničkih vojnika iz 26 država Evrope i svijeta.

U vojnim vježbama u više evropskih zemalja učestvuje više od 28.000 vojnika iz 26 zemalja NATO-a i njegovih partnera iz Albanije, Armenije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Velike Britanije, Mađarske, Njemačke, Grčke, Gruzije, Španije, Italije, Kanade, Kosova, Latvije, Litvanije, Moldavije, Holandije, Poljske, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, SAD-a, Turske, Ukrajine, Hrvatske, Crne Gore i Estonije.

Bez Srbije

Vojne vježbe “Branilac Evrope” održavaju se svake godine i organizuje ih američka vojska. Ove godine uključene su sve  zemlje Zapadnog Balkana osim Srbije što se može vidjeti na zvaničnoj mapi američke vojske.

www.europeafrica.army.mil

Sve je krenulo u martu kada se vojno osoblje i oprema počelo kretati prema Evropi. U aprilu su se već spremni vojnici i oprema iz Njemačke, Italije i Holandije počeli premještati u razna područja za obuku.

U maju se dešava najveći dio aktivnosti na treninzima u više od 30 područja za vježbanje u 12 zemalja i obuhvaća nekoliko povezanih vježbi.

Tokom vježbe “Defender Europe provodi se nekoliko međusobno povezanih vježbi, a to su “Branitelj Europe 21” koji obuhvaća nekoliko međusobno povezanih vježbi lociranih na teritoriju više država.

Tu je vježba “Brzi odgovor/Swift Response 21”, zatim slijedi “Trenutani odgovor/Immediate Response 21”, vježba “Čuvar sablje /Sabre Guardian”, “Odlučni udar/Decisive Strike 21”.

U junu je planirana vježba koja uključuje 2.000 pripadnika za demonstraciju sposobnosti komande da zapovijeda multinacionalnim kopnenim snagama u zajedničkoj i kombiniranoj obuci čime će velika vojna vježba “Defender Europe” biti završena.

Spremnost Oružanih snaga BiH

Generalpukovnik Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, je jutros u programu N1 kazao da su ove godine Oružane snage BiH prvi put domaćini jedne takve vježbe.  Naveo je da se kroz sprovođenje ove vježbe između OS BiH i američkih snaga dodatno učvršćuje i jača partnerstvo sa vojskom SAD.

“To govori o kredibilitetu koje su stekle Oružane snage BiH, ali i država Bosna i Hercegovina na međunarodnom planu. OS BiH kroz svoj angažman, kako na unutrašnjem tako i na međunarodnom planu, su po mnogočemu su možda i najbolji ambasadori države Bosne i Hercegovine. Mi zajedno sa pripadnicima vojske SAD preko deset godina učestvujemo u zajedničkoj NATO misiji”, naveo je.

Poručio je da je ovo je uvod u mnoge druge aktivnosti koje će Oružane snage BiH nastaviti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare