Jednokratna naknada za nezaposlene nije došla do svih korisnika – ko je kriv?

Vijesti 21. dec 202219:33 2 komentara

Dugo su brojni nezaposleni u Federaciji čekali 20. decembar i tješili se da se 100 maraka, davno obećanih jednostavno mora uplatiti. Neki su vidjeli i da ne mora.

Nema 100 KM. Krajnji rok za isplatu bio juče za nezaposlene u FBiH. Novac su na bankovne račune trebali isplatiti opštinski biroi za zapošljavanje. Ali neki građani sredstva nisu dobili.

Kantonalne službe su sačinile konačne spiskove sa brojem korisnika naknade i ukupnim iznosom koji je potreban za isplatu jednokratne pomoći.

“Federalno ministarstvo finansija je na osnovu sačinjenih i dostavljenih konačnih spiskova korisnika jednokratne novčane naknade izvršilo uplatu kantonalnim službama za zapošljavanje koje su bile dužne, najkasnije do 20. decembra 2022. godine, izvršiti uplatu na transakcijske račune licima koja na to ostvaruju pravo”, kazali iz iz Ministarstva.

Ipak novac nije došao do svih korisnika. Ko je kriv? Biroi ili banke, nije poznato. Sa druge strane, oni koji su pomoć dobili, kažu, zadovoljni su. U ovakvim vremenima, sve je malo, no opet, svaka je marka, kažu, dobrodošla.

Prema spiskovima kantonalnih službi ukupan broj nezaposlenih koji ispunjavaju uslove za jednokratnu pomoć od 100KM u Federaciji Bosne i Hercegovine je 187.247 osoba. Vlada je za ove namjene izdvojila više od 18 miliona KM.

“Ne rješavaju se suštinski problemi te populacije, dakle, jednokratna pomoć se može tumačiti kao određeni vid populizma, posebno u izbornoj godini koju smo imali u protekloj godini. S druge strane, ima nekih tehničkih problema, mislim da je to vrlo loše urađeno. Na primjer da su nezaposlena lica koja nemaju bankovni račun morala otvarati bankovni račun, mislim da se to moglo dosta elegantnije uraditi, čak da se zaobiđu banke kao takve”, kaže ekonomista i federalni parlamentarac Admir Čavalić.

Upravo zbog administrativno-birokratskih procedura i problema sa bankovnim računima, na društvenim mrežama pojavio se veliki broj pitanja u vezi sa prilivom novca na račune, gdje su se neki požalili da im novac još uvijek nije uplaćen, a od Biroa Novi Grad nismo dobili odgovor u vezi sa navedenim problemom.

Jednokratne pomoći su svakako dobrodošle socijalno ugroženim grupama, međutim, na dugoročnom planu ipak se mora razmišljati o ekonomskim reformama i poboljšanju prilika na tržištu rada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare