Jer sramota je priznati da ste žrtva…

Vijesti 08. mar 202419:27 0 komentara

I građani Banjaluke danas su digli glas protiv nasilja i femicida, te zatražili snažniju institucionalnu podršku. Maršu se danas ipak nisu pridružili političari, koji su se mimoišli sa demonstrantima na Trgu Krajine.

“Pobunjene šetaju”, jer “ne žele biti hrabre, već slobodne”, jer “žele žene na ulicama, a ne u čituljama”.

“Da li vjerujete u nasilje u braku, u rasklimane zube, krvave desni, natekle sljepočnice, otiske prstiju na vratu i na rukama? Ali, mi živimo u društvu koje radije bira da ove stvari ne postoje, gdje se šutnja bira prije sramote”, kaže aktivistica Sofija Blagojević.

Jer sramota je priznati da ste žrtva, kažu. Taj narativ mora se mijenjati, kao i staromodno vaspitanje prema kojem žene treba da šute i trpe.

Ne normalizaciji nasilja, da za ravnopravnost, uz pištaljke su zahtijevali učesnici ovogodišnjeg, 13. po redu, Osmomartovskog marša u Banjaluci.

Prošetali su kroz Gospodsku ulicu, do Trga Krajine gdje su visoko u zrak podigli transparente uz pištaljke. Govorili su o tome da je prošle godina 10 žena u BIH ubijeno, te traže da se femicid uvrsti u krivično zakonodavstvo kao posebno krivično djelo.

Nezadovoljni su radom nadležnih.

“Želimo da žena kada prijavi polno nasilje ne bude ismijavanja u institucijama. Želimo da žrtva porodičnog nasilja dobije adekvatnu psihološku podršku i razumijevanje od institucija, a ne da prolazi sekundarnu viktimizaciju kroz krivični postupak koji se kasnije pokrene”, poručuje advokatica Jovana Kisin.

Počinioci nasilja moraju se adekvatno kažnjavati.

“Nedopustivo da je 70% postupaka za nasilje u porodici se izriču uslovne kazne, dakle počinioci se oslobađaju, zato mi Udružene žene danas solidarno učestvujemo u Osmomartovskom maršu”, ističe Aleksandra Petrić, Udružene žene.

Dvije kolone, jedna s transparentima, druga s trubačima, mimoišle su se.

Žena koja obavlja najveću funkciju u državi, prethodno je sa stranačkim kolegama dijelila cvijeće… Iskazala deklarativnu podršku ženama.

“Ovo je prilika da čestitam svim našim damama u RS ovaj praznik, uz želje da budu i nastave da budu uspješne kao što su i do sada bile”, kaže članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Osmomartovskom maršu nije se pridružio niko od predstavnika vlasti, iako su se dvije grupe susrele na glavnom gradskom trgu. Transparenti su položeni na zemlju, uz upozoravjuće podatke da da žene predstavljaju tek četvrtinu izabranih zvaničnica na svim nivoima vlasti u BiH, te da je stopa zaposlenosti žena u odnosu na muškarce-duplo manja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!