Jerusalem Post pisao o pripadnicima “jevrejskih talibana” primijećenih u BiH

Vijesti 28. jan 202212:06 > 12:20 2 komentara
AFP/Ilustracija

Pozivajući se na medije u BiH, Jerusalem Post navodi da se pripadnici jevrejske ekstremističke grupe Lev Tahor navodno nalaze u Bosni i Hercegovini te da su se preselili tu prije kraja 2021. godine.

Jerusalem Post prenosi podatke Službe za poslove sa strancima BiH da postoji 37 stranih državljana koji “se čini da odgovaraju profilu pripadnika Lev Tahora” koji trenutno žive u zemlji, te da se nalaze na imanju poslanika u Narodnoj skupštini entiteta Republike Srpske Save Vulića.

Mnogi stanovnici su medijima u BiH izjavili da su zabrinuti zbog prisustva ove grupe, navodi ovaj izraelski list.

“Sekta, koja je mnogima poznata kao “jevrejski talibani”, je ekstremistička grana ultraortodoksnog judaizma koja se bavi mnogim kontroverznim praksama. Njeni članovi su primorani da žive strogo uređenim i izolovanim životima daleko od sekularnog društva, ponekad bez pristupa modernoj medicini i zdravstvenoj zaštiti. Sekta se također suočila s brojnim optužbama za otmicu djece, silovanje, zlostavljanje djece i maloljetničke brakove,” navodi se.

Također se navodi da je poznato je da je ova sekta bila bazirana u Gvatemali, iako je prvobitno bila bazirana u SAD-u i Kanadi, te da a nedavno je počela da emigrira na druga mjesta, posebno u Iran.

Putanja članova Lev Tahora

Osim što nisu pravilno prijavili svoje prebivalište, grupa navodno nije počinila nikakve kriminalne aktivnosti tokom boravka u BiH do sad, a Vulić je medijima u BiH izjavio da bi članovi ove grupe trebali napustiti to mjesto do sredine februara, piše ovaj list.

“Iako nije potvrđeno da li su ove osobe zaista članovi Lev Tahora, to bi pratilo njihovu nedavnu putanju. Grupa je od 2018. pokušavala dobiti politički azil u Iranu, ali se suočila s poteškoćama da tamo stigne. U novembru 2021. grupu pripadnika Lev Tahora presreli su irački zvaničnici u regiji Kurdistan dok su pokušavali da se probiju do Irana i deportovani su u Tursku, gdje je i snimljena fotografija članova. Nakon toga, članovi sekte su navodno otputovali u obližnju balkansku državu Rumuniju,” piše Jerusalem Post.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare