Jesu li građani dobili bitku za Unu? (FOTO/VIDEO)

Vijesti 08. aug 202420:49 0 komentara
N1

Mještani Donje Suvaje, u Hrvatskoj, i danas brane Unu. Iako su radovi na izgradnji hidrocentrale privremeno obustavljeni već nekoliko dana, plaše se, kažu, otići, jer bi “paklena mašina”, parkirana na mjestu radova, ponovno, mogla da je povrijedi. Šteta od radova je već, ocjenjuju, nemjerljiva. Ovaj prirodni biser je, podsjećano, zaštićen u okviru “Natura 2.000”, a opet, neko se drznuo da ga devastira, upozoravaju.

Radovi će, prema posljednjim informacijama, biti obustavljeni, ali mjesto kopanja neće moći da bude vraćeno u izvorno stanje, ističu mještani koje je naša ekipa zatekla na lokaciji gdje je sve počelo.

N1

Da njihova borba, uz pomoć aktivista, pa i javnih ličnosti, koji su prethodnih dana bili na prvoj liniji odbrane za Unu, daje rezultate, svjedoče i posljednje informacije Državnog inspektorata Hrvatske koje je podiglo prijavu protiv službene osobe koja je izdala lokacijsku dozvolu za gradnju hidroelektrane na rječnoj ljepotici. Ovome je, podsjećamo, prethodilo mišljenje hrvatskog ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, u kojem se navodi da u postupku dobijanja dozvola nisu u potpunosti poštovani propisi koji su bili na snazi. Između ostalog, nije izvršena ni procjena uticaja na okolinu i ekološku mrežu.

N1

Dok čekaju i zvanično saopštenje, mještani dežuraju kod mjesta gdje su do prije par dana izvođeni radovi, koji su devastirali ovo zaštićeno područje.
Dok je naša ekipa obilazila izvor Une, na mjestu gdje je na samo oko tri kilometra vazdušne linije granica sa BiH, zatekli smo gospodina treće dobi, koji šeta sa suzama u očima, gleda prizor i vreće koje ispred stoje u namjeri da betoniraju ono gdje je nekad bilo zelenilo i pita nas: “vidite li šta rade?”

N1

Bez uključene kamere, ispričao je da se zove Jovo, da se njegova kuća nalazi na samo dva kilometra od mašine koja prijeti da ponovo kopa, da je 37 godina živio u Zagrebu, te da se prije dvije godine vratio na svoju zemlju. Žalosti ga, kaže, što u ovom selu, mahom žive srpske porodice koje su sa ovog mjesta tokom rata protjerane sa svog ognjišta.

N1

“I kada se rijetki vraćaju da tu provedu ostatak života, vlasti “bezobzirno” narušavaju njihov mir, a time i budućnost “jedne i jedine Une”, kaže nam čika Jovo. Napominje da ova rijeka ostaje narednim generacijama, te vapi da je u interesu svih, i građana i vlasti, da je čuvaju i puste da teče. Koliko je ta borba silna, svjedoči, kaže, rijeka ljudi sa svih strana, koji su došli da svojom borbom osnaže Unu. I sa istom setom u očima, kao na početku razgovora, posebno zahvaljuje svojim “saborcima” iz Bihaća, koji Unu nesebično dijele i čuvaju je sa svojim komšijama iz druge države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!