Jesu li kriminal i korupcija jači od države?

Vijesti 10. aug 202221:22 4 komentara

Tužilaštvo BiH ispituje četvoricu uhapšenih jučer na sjeveru države. Ona dvojica, naših zaštitnika, pod posebnom su lupom. I naravno da većina građana ne vjeruje ni policiji ni bilo kojoj drugoj instituciji.

Ubistva, prometovanje velikih količina droga, pranje novca. Za sve to i još mnogo toga tereti se kriminalna grupa, sa kojom se povezuju i uhapšeni Robert Radonjić, pripadnik OSA-e i Miloš Lukajić, zaposlenik Granične policije BiH. Radonjić je, sumnjiči se, odavao tajne podatke narkomafiji. Iz OSA-e danas kratko:

“Da daju punu podršku pravosudnim organima u BiH, da su i oni također poduzeli sve mjere kako bi zaštitili integritet te agencije i da su se stavili na raspolaganje svim državnim i entiteskim organima u borbi protiv kriminala i korupciji u BiH.”

Kriminalni klanovi se razbijaju – sve više osumnjičenih policijskih službenika

Da li se to čiste policijske i sigurnosne službe? Građani smatraju da su davno trebale, jer povjerenja u njih imaju sve manje.

Da li je zaista riječ o pokvarenim pojedincima ili je ipak, korumpiran čitav sistem? Oni koji rade sa službenicima iz sigurnosnog sektora, tvrde, ipak je riječ o pojedincima. Ali je problem već dobro poznati način zapošljavanja u javnom sektoru, zbog čega se u i u sigurnosi često infiltiraju oni sa sumnjvom reputacijom.

“Ima tu i pogrešne kadrovske politke koja se godinama i godinama provodi gdje je zapravo upitno kakvi se budući kadrovi upošljavaju u te agencije, koliko ti kadrovi imaju prevashosno ličnog integriteta što je osnova za jedan profesionalni integritet i razvoj”, kazao je Benjamin Plevljak iz Centra za sigurnosne studije.

“Ako se određene pojave evidentiraju, ili imaju određena operativna saznanja, bilo je primjera da se pređe na neki način preko tih pokazatelja i kasnije se uspostavilo da ti ljudi su imali neke kontakte ili u ranijem periodu života bili čak i prioadnici nekih kriminalnih grupa”, smatra Safet Mušić, stručnjak iz oblasti sigurnosti.

Kriminal i korupciju osnažuje i nemar pravosudnih organa. Broj podignutih optužnica za koruptivna dijela posljednih godina prepolovljen je. Za 30% manji je i broj donesenih presuda. A i ako ih zabilježimo, ugavnom se radi o nižerangiranim službenicima, dok gotovo ne postoje slučajevi procesuiranja tzv. visoke korupcije.

“Ono što je posebno zabilježeno jesu nepravilnosti postupaka i nesposobnost tužilaštava da dokaže čak i ona izvršenja krivičnih dijela koja su jasna i za koje postoje jasne indicije u javnosti gdje su npr. mediji iznosili jasne dokaze, tužilaštva nisu bila u stanju da dokažu i imali smo nedavno jedno suđenje koje je završeno pred osnovnim sudom u Banja Luci gde je odbrana optuženog rekla da dok god tužilaštvo ne radi svoj posao na valjan način da će oni uvijek moći te optužnice obarati”, kazao je Damjan Ožegović, Transparency International BiH.

“Znate da sam proces na sudovima traje jako dugo, vi imate situacija gdje imamo afere u BiH koje su se desile prije 3 ili 4 godine i još nisu doživjele epilog čak ni u prvostepenom postupku, a vi znate kad ide prvostepeni, onda ide drugostepeni, evo sasvim sigurno je kad govorimo o toj aferi “Respiratori”, još dugo vjerovatno nećemo imati konačan epilog”, poručuje Almir Terzić, novinar i analitičar.

Kriminal i korupcija, smatraju pojedini sagovornici, u BiH jači su od države. A kada je tako, poručuju, država umire.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare